nieuws

Eerland blijft voorlopig erkende certificeerder

bouwbreed Premium

den haag – De certificeringsinstelling Eerland uit Geldermalsen behoudt voorlopig haar aanwijzing als erkende certificeerder. Dit heeft de Raad van State laten weten in een voorlopige uitspraak. Eerder schortten het ministerie van VROM en de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat deze aanwijzing op.

Zij gingen daartoe over nadat Eerland begin 2001 een certificaat voor staalslakken afgaf, zonder dat het bedrijf daartoe bevoegd was. Dit heeft geleid tot onder andere massale vissterfte in Nieuw-Vennep, door het uitlogen van staalslakken in stilstaand water. Het ministerie van VROM verdenkt Eerland van valsheid in geschriften; een justitieel onderzoek daarnaar heeft tot op heden nog niet geleid tot vervolging van het bedrijf. Volgens de certificeerder is er sprake van een verontschuldigbare administratieve fout, waarvoor ze onevenredig hard wordt gestraft. Eerland liet eerder al bij de Raad van State weten dat de opschorting van de erkenning als certificeerder grote financiële gevolgen kan hebben, waardoor zelfs voor het voortbestaan van het bedrijf gevreesd moet worden.

Eenmalig

De Raad van State oordeelt onder andere dat het ministerie en de staatssecretaris onvoldoende duidelijk hebben gemaakt waarom ‘het éénmalig onbevoegd afgeven van een kwaliteitsverklaring aanleiding geeft om voor herhaling hiervan te vrezen’. Het rechtscollege vraagt zich verder af waarom er tot opschorting van de erkenning voor álle certificeringsbevoegdheden overgegaan moest worden. Vanwege deze onduidelijkheden in het besluit van VROM en V&W heeft de Raad van State besloten dat aanwijzing van Eerland als erkende certificeerder voorlopig in stand te laten.

Reageer op dit artikel