nieuws

EC zoekt bij voorheffing naar buitensporigheden

bouwbreed

brussel – De Europese Commissie zit op het vinkentouw om te controleren of de in Duitsland verplichte voorheffing op bouwwerken discriminerend is voor buitenlandse bedrijven. Brussel neemt eventueel pas juridische stappen als in de Duitse deelstaten gecoördineerde uitvoeringsvoorschriften van kracht zijn. Dat stelt Europees commissaris F. Bolkestein. Volgens Europarlementariër E. Plooij is de voorheffing op 15 procent van de aanneemsom uiterst effectief om buitenlandse bedrijven te weren. ‘Mij bereiken geluiden uit de praktijk dat buitenlandse bedrijven aan andere vereisten moeten voldoen dan Duitse om vrijstelling te verkrijgen van de voorheffing. In de praktijk blijken bouwondernemingen die deze vrijstelling niet ontvangen, simpelweg geen opdrachten meer te krijgen.’

Bolkestein heeft vanuit Duitsland begrepen dat 600.000 binnenlandse bedrijven vrijstelling hebben gekregen van de voorheffing. Tevens zouden de aanvragen van tienduizend buitenlandse firma’s bijna alle zijn gehonoreerd. De Duitse voorheffing is opgenomen in de op 7 september 2001 in de bondsdag aangenomen wet ter bestrijding van de illegale tewerkstelling in de bouwsector. De uitvoering van de wet ligt op het niveau van de deelstaten. Organisatie Nedubex is uiterst argwanend over de toepassing van de voorheffing. De Europese Commissie is alleen van plan in te grijpen als de toepassing op grond van het Europese verdrag van het vrij verrichten van diensten tot buitensporige formaliteiten leidt.

Reageer op dit artikel