nieuws

Duitse deelstaat Saksen wil haast maken met aanleg noodbruggen

bouwbreed

maagdenburg – Inzet van noodbruggen moet de schade aan de infrastructuur in het oosten van Duitsland zo veel mogelijk beperken. De kosten voor de tijdelijke voorzieningen komen voor rekening van de bondsregering.

In de deelstaat Saksen zijn zes bruggen verwoest en acht zwaar beschadigd. Talrijke doorgaande wegen zijn gesloten of over slechts een rijstrook te gebruiken. De belangrijke verbinding B-170 van Dresden naar de Tsjechische grens is wegens de vernielde brug in Schmiedeberg afgesloten. Als geluk bij een ongeluk is de snelweg A-4 op vier afritten na schadevrij. Daardoor kan de verkeersader optimaal benut worden voor het bereiken van plaatsen waar dringend herstel nodig is. In Dresden wordt het rioolwater van een half miljoen inwoners rechtstreeks geloosd op de Elbe. De zuiveringsinstallatie Kaditz zal wekenlang niet kunnen functioneren vanwege grote schade aan machines. Het Saksische ministerie van Milieu werkt aan een inventarisatie om in kaart te brengen hoeveel capaciteit van de zuiveringsinstallaties is uitgevallen.

Recordhouder

Saksen heeft sinds begin augustus dagenlang uitzonderlijk veel regenwater moeten verwerken. Absoluut recordhouder is Zinnwald-Georgenfeld met op 12 augustus een neerslag van 312 millimeter binnen 24 uur. Het ministerie van Financiën in Saksen houdt rekening met schades ter hoogte van 16 miljard euro. Een kostenpost van zeker 7 miljard is al boven water gekomen. Specialisten van de bank Merck Finck schatten – veel terughoudender – de schade in Duitsland op 15 miljard euro. Volgens de bank zijn Allianz en Münchener Rück van de verzekeraars het zwaarst getroffen. De watermassa’s in de Elbe stevenen met hogere snelheid dan verwacht af op de monding te Hamburg. In de op hoogwater goed voorbereide havenstad, worden hooguit natte voeten verwacht. Zuidelijker echter verkeert een uitgestrekt gebied in hoogste staat van alarm. In Neder-Saksen en Mecklenburg-Voorpommeren zijn gisteren evacuaties op gang gebracht voor 13.000 mensen. In Saksen-Anhalt, waar de Elbe ruim 300 kilometer stroomt, zijn de woningen van 60.000 mensen ontruimd.

Reageer op dit artikel