nieuws

Dakdekkers weg, kerk in brand

bouwbreed

nibbixwoud – ‘Ik heb goede hoop dat de kerk kan worden hersteld’, zegt pastoor Paul Vlaar van de Sint Cunerakerk in het Noord-Hollandse Nibbixwoud, die maandag grotendeels afbrandde. De felle brand ontstond ongeveer een half uur nadat dakdekkers hun werk hadden beëindigd. ‘De muren staan nog overeind en volgens mij is dat een goed teken. Nou ja, dat hoop ik. Ik kijk er met lekenogen tegenaan.’

Niet minder dan zeven brandweerkorpsen en zeventig brandweerlieden kwamen er aan te pas om de brand in de kerk, bekend als ‘de kathedraal van West-Friesland’, te blussen. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. De schade loopt in de miljoenen euro’s. De brand is voor de katholieke gemeenschap van het Noord-Hollandse dorp extra pijnlijk omdat een grote restauratie van de kerk bijna was afgerond. ‘Maandag rond vier uur rook een vrijwilliger een brandlucht. Onder de dakrand bleek brand te zijn’, verhaalt de pastoor. ‘Vermoedelijk is er iets misgegaan bij het herstellen van de zinken dakgoot. Zeker is dat overigens niet. Het wordt nog onderzocht.’ Brandweercommandant G. Zomer: ‘De brand ontstond geruime tijd nadat dakdekkerswerkzaamheden waren beëindigd. Of een en ander met elkaar verband houdt, weten we nog niet.’ Volgens een ooggetuige sloegen de vlammen al uit de kerk toen de brandweer arriveerde. ‘Na een uur blussen was de brand nog steeds niet onder controle.’ Pas drie uur later werd het sein brandmeester gegeven.

Ravage

De kerk is grotendeels ingestort. Alleen de toren en de pastorie overleefden het drama. Pastoor Vlaar: ‘De ravage is enorm. Het dak en de gewelven zijn verwoest. Toch verwacht ik dat we de kerk weer in gebruik kunnen nemen als het gebouw weer wind- en waterdicht is gemaakt. Dat hoop ik in elk geval, want volgend jaar bestaat de kerk 125 jaar.’ Volgens een woordvoerder van bouw- en woningtoezicht van de gemeente Wognum moet een bouwkundig onderzoek uitwijzen of de kerk gesloopt wordt dan wel behouden blijft.

Reageer op dit artikel