nieuws

Concentratie campings Veluwe voor meer natuur

bouwbreed Premium

arnhem – Het concentreren van campings op de Veluwe moet zorgen voor meer natuur enerzijds en voor meer uitbreidingsmogelijkheden voor de recreatiebedrijven anderzijds. Dat is het plan van de provincie Gelderland, de natuur- en milieuorganisaties en brancheorganisatie Recron.

Door campings die enigszins afgezonderd in het Centraal Veluws Natuurgebied liggen te saneren of te verplaatsen, hoopt de provincie tot 2010 zo’n honderd hectare aan de natuur terug te geven. Kampeerbedrijven die gelegen zijn in concentratiegebieden zoals Garderen, Hoenderloo, Eerbeek en Otterlo krijgen in ruil daarvoor meer mogelijkheden om hun bedrijf uit de breiden. De samenwerkende partijen zetten onder de titel ‘krimp en groei’ in op een evenwicht in de omvang van de groei van deze bedrijven en de winst voor de natuur. Het Gelders provinciebestuur verwacht dat er voor de uitvoering van het plan, onderdeel van het omvangrijke project Veluwe 2010, zo’n 60 miljoen euro nodig is. Een groot deel daarvan moet bij het Rijk vandaan komen. Om het project een start te geven wil de provincie 9 miljoen euro vrijmaken, mits het Rijk dat bedrag verdubbelt. De provincie wil met dit initiatief ook de permanente bewoning van vakantiehuisjes op de Veluwe tegengaan. Ondernemers met weinig perspectief gaan nu regelmatig over tot het uitponden van hun bedrijf aan projectontwikkelaars. Door verouderde bestemmingsplannen kan vervolgens de bouw van chalets niet worden tegenhouden. Naast een aantal concentratiegebieden in het Centraal Veluws Natuurgebied wil de provincie ook meer ruimte vrijmaken voor campings aan de randen van de Veluwe. Die extra ruimte moet worden meegenomen in de reconstructie van de Gelderse Vallei en Oost-Veluwe.

Reageer op dit artikel