nieuws

CNV waarschuwt kabinet voor hogere looneisen

bouwbreed Premium

utrecht – Het kabinet geeft werkgevers lastenverlichting over de ruggen van werknemers. Het roept daarmee hogere looneisen over zich af, zo stelt de vakcentrale CNV.

Volgens het strategisch akkoord van CDA, LPF en VVD zal in de komende vier jaar ruim 1 miljard euro aan premielasten voor de wao en de Ziektewet worden verschoven van werkgevers naar werknemers. ‘Hiervoor zullen we compensatie vragen in de vorm van hogere lonen’, aldus cao-coordinator R. van Splunder van het CNV. Het kabinet wil de loonkosten matigen om de internationale concurrentiepositie van bedrijven veilig te stellen. Volgens Van Splunder verstoort het kabinet echter alleen maar het evenwicht tussen werkgevers en werknemers.

Verschuiving

Twee weken geleden waarschuwde het CNV al dat de kabinetsplannen om de spaarloonregeling af te schaffen een loonopdrijvend effect zullen hebben. Volgens de vakcentrale zal de compensatie voor het schrappen van het fiscale voordeel bij deze spaarregeling neerkomen op een verhoging van de looneis met 3 procent, bovenop de inflatie. De verschuiving van de premielasten kost volgens Van Splunder de circa 6 miljoen werknemers in Nederland gemiddeld ruim 165 euro op jaarbasis. ‘Het lijkt niet veel, maar het beïnvloedt wel de sfeer in cao-onderhandelingen. De vakbeweging zal minder geneigd zijn gehoor te geven aan de oproep van het kabinet om de looneisen de matigen.’

‘Onbegrijpelijk’

In september, meestal op prinsjesdag, stelt het CNV de loonvraag vast voor de komende onderhandelingen. Ondernemersvereniging VNO-NCW noemt de opstelling van het CNV onbegrijpelijk. ‘Het is niet correct om gevolgen van overheidsbeleid voor werknemers op het bordje te leggen van ondernemers’, zegt een woordvoerder. ‘Het stellen van hogere looneisen is bovendien het slechtste wat je in deze economische tijden kan doen als vakbeweging. Blijkbaar vindt het CNV koopkrachtbehoud belangrijker dan werkgelegenheid.’

Reageer op dit artikel