nieuws

Cementoorlog kost Dyckerhoff 70 miljoen

bouwbreed

wiesbaden – Bouwstoffenconcern Dyckerhoff heeft in de eerste helft van het jaar een verlies geïncasseerd van 33 miljoen euro. Het moederbedrijf van de Nederlandse Cement Deelnemingsmaatschappij kampt in Duitsland met een ware cementoorlog.

De kosten van de prijzenslag en noodzakelijke herstructuringen worden geraamd op 70 miljoen euro. Dyckerhoff verwacht over 2002 – evenals vorig jaar – een omzet te boeken van 1,6 miljard euro. Het concern uit Wiesbaden realiseerde in de eerste zes maanden van het jaar moeizaam een omzet van 758 miljoen euro. Op thuismarkt Duitsland daalde de afzet met 7 procent tot 314 miljoen. Consolidatie van maatschappijen in de Oekraïne en de oplevende markt in Rusland leverden een omzetstijging van 12 procent op tot 215 miljoen euro. In de Verenigde Staten werd 10 procent terrein ingeleverd en moest Dyckerhoff genoegen nemen met 215 miljoen euro. Het buitenlandse aandeel is toegenomen tot 59 procent. Het aantal medewerkers steeg met 13 procent tot 10.276. Dyckerhoff neemt aan dat de bouwinvesteringen in Duitsland dit jaar nogmaals met 2,1 procent zullen dalen. Elders in de Europese Unie zwakt volgens het concern de groei in de bouwproductie af tot 1,2 procent. Bestuursvoorzitter P. Rohde (62) treedt op 31 december terug. De topman behoudt een adviserende functie. Na de jaarwisseling neemt P. Steiner (43) de rol op zich van woordvoerder namens de raad van bestuur.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels