nieuws

Capillaire vezels filteren continu cabinelucht

bouwbreed

den haag – Honeywell ontwikkelde een goedkoop materiaal dat met behulp van capillaire vezels continu vieze geuren en gasvormige vervuiling uit de lucht filtert. Het materiaal is onder meer bedoeld voor cabines van bouwmaterieel en rookgasreinigers.

Wegfilteren van smerige lucht gebeurde tot nog toe vooral met actieve koolstof. Dat materiaal is evenwel niet lang actief en niet erg effectief bij lage concentraties. Daarbij werkt een filter op basis van actieve koolstof alleen wanneer de lucht er mechanisch doorheen wordt geperst. Honeywell bracht de actieve koolstof zonder kleefstoffen onder in speciaal ontwikkelde lontvormige vezels. De vezels hebben over de hele lengte door en door geperforeerde kanaaltjes waar de buitenlucht doorheen stroomt. In deze kanaaltjes zit filtermateriaal als actieve koolstof, zuiveringszout of zeoliet. De deeltjes zijn zodanig groot dat ze niet uit de perforaties vallen. Uit de vezels ontstaan matten waarvan de achterkant wordt besproeid met een reactievloeistof die de vezels deels impregneert. De samenstelling van de reactievloeistof bepaalt welke stoffen het filter opneemt. Zo ontstaat een gelaagd filter dat verschillende stoffen neutraliseert. Natriumpermanganaat verwijdert in combinatie met natriumcarbonaat of natriumfosfaat vieze lucht. De filterdeeltjes en de reactievloeistof kunnen voor een speciale functie worden samengesteld. De vezels zuigen de reactievloeistof op en houden die vast. De lucht kan vrij tussen de geprepareerde vezels stromen Daarmee vervalt het gebruik van een ventilator om de lucht door het filter te bewegen.

Reageer op dit artikel