nieuws

Brunswijk in stenen en cement

bouwbreed Premium

moengo – Enkele maanden geleden werd zijn voetbalstadion al geopend, volgende maand hoopt Ronnie Brunswijk dertig huurwoningen gereed te hebben. De Surinaamse ex-rebellenleider lijkt de smaak te pakken te hebben en de geweren en kogels definitief te hebben ingeruild voor bouwstenen en cement. Zijn bouwlust heeft volgens zijn zeggen niets te maken met politiek. Hij speelt voor Sinterklaas omdat hij het zelf buitengewoon goed heeft

Moengotapoe is een klein dorp, niet ver van Moengo, honderd kilometer ten oosten van Paramaribo. Het is tevens de plaats waar Brunswijk opgroeide. Het nieuwbouwproject valt op in het dorp met vooral eenvoudige oude, en deels vervallen huizen. De woningen vallen ook op omdat ze zo ruim zijn. Met drie slaapkamers en een badkamer, een luxe die veel mensen in dit deel van Suriname zich niet kunnen veroorloven. De eerste steen werd in mei gelegd en sindsdien is er hard gewerkt. On-Surinaams hard, want de meeste woningbouwprojecten in het land die ooit van de grond zijn gekomen zijn nooit opgeleverd danwel maanden of jaren te laat. Maar Brunswijk pakt de zaken serieus aan. Terwijl het woningbouwbeleid van de overheid al jaren een puinhoop van jewelste is, laat hij de Surinamers zien hoe het wel moet.

Politiek

De voormalige lijfwacht van dictator Dési Bouterse, die zich medio jaren tachtig tegen zijn ex-baas en het militaire regime keerde en de wapens oppakte met het door hem opgerichte Junglecommando, vindt het zelf allemaal de normaalste zaak van de wereld. Dat er aan de woningen een prijskaartje hangt van zo’n 20.000 euro, is volgens hem niets. ‘Ik heb even buiten Moengotapoe een houtzagerij die mij dagelijks tienduizend euro oplevert, dus dan zou ik een project als dit niet kunnen betalen? Dus ik doe het echt niet met drugsgeld, want ik zit niet in die handel’, zegt hij, verwijzend naar de lange gevangenisstraf die hem door een Nederlandse rechter is opgelegd wegens betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. ‘Ik wil graag iets voor de mensen hier doen, want zij hebben niets.’ De bewoners van de nieuwe huizen zullen per maand een klein bedrag aan eigenaar Brunswijk moeten betalen. Hij weigert te zeggen hoeveel dat is. ‘Ze houden in ieder geval genoeg over om een normaal bestaan te kunnen leiden. Ik hou er niets aan over, het kost mij alleen maar geld.’

Reageer op dit artikel