nieuws

Bezoekers Ikea waren nog maar net weg toen het dak instortte

bouwbreed

den haag – In heel Nederland zijn de afgelopen weken platte daken bezweken door de hevige regen. Als door een wonder vielen er geen gewonden. De bezoekers waren net weg toen het dak van Ikea in Amsterdam instortte. In het zwembadje van De Banakker in Etten-Leur zaten toevallig geen kinderen op het moment dat het dak bezweek. ‘Puur geluk’, volgens manager B. Arts. Maar is het werkelijk toeval?

‘Het zijn niet echt incidenten. Bij hevige regenval komt het vaker voor’, stelt ing. A.H. Bron van TNO Bouw. ‘Meestal schort het niet aan de reguliere afvoer van hemelwater, maar wel aan de noodvoorzieningen. In veel gevallen gaat het om stalen daken. Daar mag maar weinig water op blijven staan. Als het doorbuigt treedt een cumulatief effect op. Het gaat niet alleen om de draagkracht, maar ook om de stijfheid van de constructie.’

Reeks

Zaterdagochtend stortte een deel van het dak van zwembad De Banakker in Etten-Leur in. Er waren ongeveer honderd mensen aanwezig, maar niemand raakte gewond. Twintig minuten eerder speelden nog kinderen onder het dak. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat een dak instort, kregen de geschrokken bezoekers een gratis toegangskaart voor een volgende keer. Zaterdagmiddag stortte een deel van een loods in Weesp in, omdat het dak het gewicht van het hemelwater niet meer kon dragen. Zaterdagavond bezweek ‘een stukje dak’ van de locatie Lager Es van basisschool Overes in Rijssen. Dezelfde avond stortte een deel van het dak van Ikea in Amsterdam-Zuidoost in. Het gebeurde vlak na sluitingstijd en niemand raakte gewond. In de nacht van zaterdag op zondag kwam het dak boven het instructiebad van zwembad Blijwater in Weesp naar beneden. Er lijkt geen eind te komen aan de reeks instortingen.

Controle

Volgens Bron is het belangrijk dat eigenaren van gebouwen niet pas gaan kijken als er lekkage is. ‘Bij oudere gebouwen dacht de constructeur vaak dat het dakdekkersbedrijf wel een noodafvoer zou aanbrengen. Volgens het Bouwbesluit is een op capaciteit berekende noodafvoer verplicht. Dat is iets anders dan een overstort, die alleen aangeeft dat er teveel water op het dak ligt’, aldus Bron. Platte daken moeten ten minste eenmaal per jaar gecontroleerd worden op vervuiling. Behalve de reguliere hemelwaterafvoer moeten ook de overstort en noodafvoer aanwezig zijn en werken. Zeker eigenaren van openbare en semi-openbare gebouwen zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen en een inspectie uit moeten voeren. Om te voorkomen dat er alsnog gewonden vallen.

Reageer op dit artikel