nieuws

Belgen sluiten gretiger hypotheekleningen af

bouwbreed

Belgen sluiten gretiger hypotheekleningen af

brussel – De banken en andere financiële instellingen in België hebben in de eerste helft van dit jaar voor een bedrag van 1013 miljoen euro hypotheekleningen verstrekt voor nieuwbouw, ofwel 32 procent méér dan in het eerste halfjaar van 2001. Dat heeft de BeroepsverenigingÊvan het Krediet, die verstrekkers van hypotheekleningen groepeert, bekendgemaakt. Deze aanzienlijke stijging van het aantal bouwleningen staat in schril contrast totÊeerdere jammerklachten vanuit de bouwsector dat de nieuwbouw op een laag pitje zou staan en dat er vooral geld wordt geleend voor renovatie van bestaande woningen. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw zijn vooral de lagere rente en de stabilisering van de grondprijzen verantwoordelijk voor de opleving van de nieuwbouw. Fortis Bank, marktleider in België op het vlak van hypotheekleningen, had vorig jaar nog gemeld dat de hypotheekleningen in 2001 eenvijfde lager lagen dan in 2000. Axa Bank maakte bekend dat het aantal hypotheekleningen in de eerste helft van dit jaar zelfs 250 procent hoger lag dan het eerste halfjaar van 2001. Op de hele Belgische markt steeg het totaal aantal bouwleningen in de eerste helft van dit jaar met 19 procent.

Reageer op dit artikel