nieuws

‘Baksteenproducenten moeten broekriem aanhalen’

bouwbreed Premium

houten/zaltbommel – Baksteenproducenten moeten de komende twee jaar de broekriem aanhalen. Dat vindt directeur B. Koekoek van ’s lands grootste baksteenproducent Terca. De bestuurder maakt zich zorgen om de overcapaciteit in de branche en sluit in Son de deuren. Negentien werknemers verliezen hun baan.

De Brabantse vestiging draait volgens Koekoek op halve kracht en is daarom niet meer rendabel. Wanneer de steenfabriek op volle toeren draait, worden er per jaar 43 miljoen stenen gemaakt. De slechte vooruitzichten voor de baksteenmarkt spelen bij de beslissing van Wienerberger, het Oostenrijkse moederconcern van Terca, een belangrijke rol. ‘Naar verwachting daalt in 2003 het binnenlands verbruik van gevelstenen onder de 1 miljard. Voor zover ik na kan gaan, is dat nog nooit gebeurd’, schetst de bestuurder zijn zorgen. Onder invloed van de al geruime tijd stagnerende Duitse bouwmarkt kan export de dalende afzet niet compenseren. Een overcapaciteit van 700 miljoen stenen baart directeur Koekoek extra zorgen. ‘Een groot aantal fabrieken zou gesloten moeten worden. Er is bijna geen producent die op volle kracht draait’, analyseert hij somber. Waarmee de bestuurder niet wil zeggen dat hij de productieverlaging voor zijn rekening neemt. ‘Met de onderneming zoals hij nu is kunnen we de concurrentie goed aan.’

Onzekerheid

Vakbondsman P. de Jong van CNV is ‘niet helemaal zorgeloos’. De directie van Terca wilde hem het uitblijven van meer ontslagen niet garanderen. ‘Eind oktober is er een nieuw overleg. Dan krijgen we een totaalplaatje te zien.’ Tot die tijd verkeert De Jong in onzekerheid over de plannen van Terca. Geen prettige situatie, geeft hij toe. ‘Na de overname van Hanson (Terca lijfde eind april de Europese activiteiten van de Britse branchegenoot in, red.) is geen plan bekendgemaakt. Het was beter geweest wanneer dat wel gedaan zou zijn. Nu moet ik de directie er op vertrouwen dat er niet nog meer banen geschrapt worden.’

Stroomlijnen

Brancheorganisatie Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB) vindt dat de politiek de problemen in de sector moet oplossen. ‘Om de woningbouwproductie te versnellen zouden bepaalde procedures gestroomlijnd moeten worden’, legt directeur E. van Hal uit. Hij denkt dat de stagnerende woningbouw de oorzaak is van de dalende vraag naar bakstenen. Regelgeving, beroepsprocedures en ‘knaagdiertjes’ zouden volgens Van Hal de productie vertragen. Pogingen om hier verandering in te brengen, zoals de ‘task force woningbouwproductie’ die vorig jaar van door het ministerie werd ingesteld, hebben volgens Van Hal onvoldoende effect. ‘Het gaat niet snel genoeg omdat er geen ruimte is voor welwillende ambtenaren om er iets aan te doen. Alleen politieke druk kan dat veranderen.’

Reageer op dit artikel