nieuws

Arbeidsomstandigheden Aziaten op Curaçao erbarmelijk

bouwbreed

willemstad – Zeven dagen per week tien tot vijftien uur per dag werken, voor een salaris van nog geen duizend euro per maand. De 176 Aziatische bouwvakkers die worden ingezet bij de totstandkoming van de nieuwe energiecentrale BOO (Build, Own and Operate) op het terrein van de Isla-raffinaderij in Willemstad, Curaçao, pikken het niet meer. De Aziatische bouwvakkers spannen een kort geding aan tegen hun werkgever Jurong en de opdrachtgever Curaçao Utilities Company.

De bouw van de nieuwe energiecentrale is een miljoenenproject, dat wordt uitgevoerd met goedkope arbeidskrachten uit voornamelijk India en Bangladesh. Deze Aziatische gastarbeiders moeten onder erbarmelijke omstandigheden werken en zijn bijzonder slecht gehuisvest. Volgens een rapport van de plaatselijke GGD is het bovendien slecht gesteld met de naleving van de veiligheidsvoorschriften. Het wurgcontract dat de mensen hebben getekend, verplicht hen maandelijks een bedrag van hun toch al karige salaris af te staan. Het is een tegemoetkoming in de die de werkgever heeft gemaakt om hen op Curaçao te krijgen. Volgende week dient het kort geding dat advocaat Roel Bijkerk namens de arbeiders heeft aangespannen. Zij eisen onder meer een bedrag aan smartengeld van ongeveer zeshonderd euro voor elke gewerkte maand, betere huisvesting en de wettelijk verplichte uitbetaling van de overuren die ze hebben gemaakt. Staatssecretaris W. Poulo van Arbeidszaken noemt de omstandigheden waaronder de Aziaten moeten werken, schrijnend. ‘Het erge is dat het niet een op zichzelf staand geval is’, zegt hij. ‘We komen het meer en meer tegen dat de arbeidsomstandigheden bij bedrijven niet optimaal zijn.’ Poulo wijt de verslechtering van de werkomstandigheden bij veel ondernemingen aan een gebrek aan controle. ‘Ook van buitenlandse organisaties krijgen wij steeds vaker te horen dat er op de Antillen heel wat schort aan de omstandigheden waaronder veel mensen moeten werken. We zullen met alle eilandgebieden rond de tafel moeten gaan zitten om een oplossing hiervoor te vinden. Daar werken we op dit moment aan.’ Wat betreft de huidige problemen bij BOO is Poulo niet van plan in te grijpen. ‘Ik heb contact gehad met de advocaat van de werknemers en ze verzekerd dat ik altijd bereid ben te praten. Het BOO-project loopt echter op zijn einde, dus het heeft weinig zin om daar nog iets te doen’, luidt zijn verklaring. ‘We kunnen er alleen maar lering uit trekken voor de toekomst. Ook op het gebied van de werkgelegenheid, want het is ons tegengevallen dat nauwelijks lokale arbeidskrachten bij het project zijn betrokken.’ Bouwvakkers slepen werkgever voor de rechter

Reageer op dit artikel