nieuws

Aanbestedingsrecht opgeschort na watersnood

bouwbreed

Aanbestedingsrecht opgeschort na watersnood

Dat is afgelopen weekeinde in Berlijn overeengekomen op de hoogwatertop van diverse regeringsleiders en voorzitter R. Prodi van de Europese Commissie. De waterschade in Centraal Europa wordt geraamd op meerdere tientallen miljarden euro’s. Door Duitsland en Oostenrijk de vrije te geven, kunnen snel de verwoeste infrastructuur en omvangrijke schades worden aangepakt. ‘Onze landen zijn niet meer aan de normaal gesproken geldende ingewikkelde aanbestedingsregels gebonden’, aldus bondskanselier Schröder. Op de hoogwatertop in Berlijn werd het voorstel omarmd om een Europees Rampenfonds op te richten. Uitgezocht wordt of het steunfonds al volgend jaar van kracht kan worden. Mochten de Europese lidstaten instemmen, dan kan via nationale tussenfinancieringen al dit jaar effectief geld uit het Rampenfonds worden ingezet. Voorzitter Prodi van de Europese Commissie heeft in Berlijn de weg vrijgemaakt om snel Brussels geld door te sluizen naar de rampgebieden. Aangewend worden tot dusverre niet benutte middelen uit het Europese Structuurfonds. Ook de 4 procent aan reserves in het fonds zijn beschikbaar gesteld.

Flexibel

De aspirant-leden Tsjechië, Slowakije en Hongarije is toegezegd dat zij flexibel gebruik kunnen maken van de al toegekende Europese milieusubsidies. Spoorwegbedrijf Deutsche Bahn raamt de schade in alleen al de deelstaat Saksen op meerdere honderden miljoenen euro’s. Belangrijke spoortrajecten, zoals de verbinding van Dresden naar Praag, zijn overspoeld. ‘De Duits-Tsjechische hoofdslagader van het internationale personen- en goederenverkeer is uitgevallen’, aldus directeur H. Mehdorn van Deutsche Bahn. ‘De schade is immens. We waren juist bezig het baanvak te saneren en uit te breiden’. In het station van Dresden kwam het water anderhalve meter hoog. Aan de Elbe tussen Dresden en Hamburg wordt met man en macht gewerkt om de schade te beperken. Het aantal bezwijkende dijken neemt nog steeds toe. Dorpen en stadswijken vallen ten prooi aan het water. Honderdduizenden hebben hun huizen ontvlucht. In Praag loopt de terugkeer van de bewoners vertraging op vanwege instortingsgevaar. De Unesco stelt geld en kennis beschikbaar om beschadigd cultuurgoed te restaureren. Zwaarst getroffen zijn de steden Praag, Cesky Krumlov, Dresden, Dessau, Salzburg en Wenen.

Reageer op dit artikel