nieuws

Aalberts somber over Duitse markt

bouwbreed

langbroek – Aalberts Industries is erg somber over de Duitse markt. Europa’s belangrijkste leverancier van fittingen rekent voor de komende jaren op stagnatie. ‘Als de markt dan toch groeit, is dat alleen maar een meevaller’, stelt president, ceo en grootaandeelhouder J. Aalberts. Vrijdag maakt de onderneming de halfjaarcijfers bekend.

Aalberts geniet onder de nok van de oude stallen van graaf Van Lynden van Sandenburg van zijn sigaartje. Frisse boslucht komt door het openstaande raam naar binnen. Het elf mensen tellende hoofdkwartier van Aalberts Industries houdt kantoor op een sfeervol landgoed vlak onder Utrecht. ‘Wel een beetje raar voor een industriële onderneming, vind je niet?’, merkt de topman bescheiden op. De oprichter en grootaandeelhouder van de beursgenoteerde onderneming mag dan lekker tussen het groen zitten, zijn zorgen zijn niet meer dan een uurtje rijden van hem vandaan. De Duitse bouwmarkt ligt al sinds midden jaren negentig stil. Tot nu toe ontbreekt ieder teken van herstel waardoor het cynisme bij de ondernemer toeslaat. ‘We hebben vaak gehoopt en gezegd dat het beter zou gaan. Maar daar is niets van terechtgekomen.’ Duitsland is een belangrijke markt voor Aalberts Industries. De holding realiseert daar bijna 40 procent van zijn omzet, zo blijkt uit het jaarverslag van 2001. Ruim eenderde van de totale omzet van zo’n 600 miljoen euro komt uit de bouw.

Afhankelijkheid

De afhankelijkheid van de Duitse markt maakt het vrijwel onmogelijk voor Aalberts om zich terug te trekken. Daarom is er sinds 1995 flink in de kosten gesneden. In zeven jaar tijd is de helft van het Duitse personeel, zo’n vijfhonderd mensen, op straat gezet en zijn verschillende vestigingen en afdelingen samengevoegd. Ondanks de tegenzittende Duitse markt, blijft Aalberts optimistisch. Voor dit jaar rekent hij, inclusief overnames, op een tweecijferige winstgroei. Hoewel het aantal nieuwe woningen dat ieder jaar wordt gebouwd nog steeds ver achter ligt op de planning, is de topman over de tweede thuismarkt Nederland iets minder pessimistisch. Het herstel van de Nederlandse bouwmarkt ligt volgens Aalberts in de handen van de overheid. Die zou, zo laat hij doorschemeren, nieuwbouwplannen tegenhouden. Tot de markt in de lage landen aantrekt, zoekt de onderneming de groei in de introductie van nieuwe producten. Het Engelse Yorkshire IMI, de overname die vorig jaar juli van Aalberts industries Europa’s grootste fittingenleverancier maakte, heeft een pushfitting die binnenkort op de Nederlandse markt wordt geïntroduceerd. Bij zo’n fitting hoeft de leiding alleen maar in de verbinding gedrukt te worden en dan zit hij vast. Bij traditionele fittingen wordt de verbinding gemaakt met het aandraaien van bouten. ‘De pushfitting is wel iets duurder, maar bespaart een hoop tijd’, legt Aalberts enthousiast uit.

Water

Daarnaast stort Aalberts zich op alles dat met water te maken heeft. ‘In Rotterdam en Amsterdam zijn waterleidingbedrijven die bij de mensen thuis nog geen meters in de kast hebben zitten. Dat levert allemaal problemen op bij het doorberekenen van de kosten. Daar gaan wij nu systemen voor leveren.’ Legionella is een andere nieuwe markt. Een recente Duitse acquisitie beschikt over een techniek die de ontwikkeling van de dodelijke bacterie, die bij een bepaalde temperatuur in stilstaand water groeit, bestrijdt. Onder leiding van de Nederlanders is dat systeem verder ontwikkeld waardoor het nu geschikt is voor de hele Europese markt. De plannen voor de introductie van het systeem zouden los staan van de legionella-affaire op de West Friese Flora in Bovenkarspel. Drie jaar geleden overleden 32 mensen nadat zij tijdens een bezoek aan het evenement met de bacterie waren besmet. ‘Kwaliteit van water, daar gaan we ons de komende tijd op richten’, stelt Aalberts.

Reageer op dit artikel