nieuws

Welles-nietesspel om grond voetbalclub AZ

bouwbreed

utrecht – Deze constructie riekt naar overheidssteun. Dit zeggen de hoogleraren Europees Recht Gormley en Hessel over de 35.000 vierkante meter grond die de gemeente Alkmaar voor 1 euro verkoopt aan voetbalclub AZ. ‘En het had gemeld moeten worden bij de Europese Commissie.’

‘Het is misbruik van overheidsgeld’, zegt hoogleraar Europees Recht L. Gormley, werkzaam aan de Universiteit van Groningen. ‘Het gebeurt wel eens dat grond van de ene naar de andere overheid gaat voor een symbolisch bedrag. Dan is er niks aan de hand, maar dit lijkt me te veel van het goede.’ Zijn collega B. Hessel van de universiteit van Utrecht is het met Gormley eens: ‘Het is een complexe materie. Tot voor kort wist ik 100 procent zeker dat het overheidssteun was. Nu kan de brief van de Nederlandse ambassaderaad aan de Europese Commissie (EC) een heel ander licht op de zaak laten schijnen. Hierin stelt G. Bronkhorst van de Ambassaderaad dat ‘steun aan professionele voetbalclubs een grote betekenis heeft voor de sociale en culturele cohesie van de inwoners van de gemeente. Ondersteuning is dan ook een aangelegenheid van publiek belang’. De vraag is of de EU dit onder de richtlijnen voor overheidssteun laat vallen. Het is bekend dat ze voorzichtig zijn met voetbalclubs. Wat denk je dat er anders met AC Milan zou gebeuren? Hier kan AZ zijn voordeel mee doen.’ Het is volgens Hessel ingewikkeld omdat het twee verschillende zaken zijn. ‘Ten eerste de verkoop van de grond van de Alkmaarder Hout voor 1 euro, die had al gemeld moeten worden aan de EC. Vervolgens heb je de constructie dat AZ huizen gaat bouwen en de opbrengst opstrijkt voor het nieuwe complex. Als je beide zaken los van elkaar bekijkt, kan het niet. Maar wellicht ziet de EC het als een geheel, dan zou er een mogelijkheid inzitten.’

Frustreren

Het vuurtje in de Hout werd aangewakkerd door bedrijvenvereniging Huiswaard/Overstad. ‘Wij proberen alleen maar de plannen van de gemeente Alkmaar te frustreren’, zegt voorzitter J. Klaver. ‘De gemeente komt afspraken met ons niet na en ze wijkt ook af van het bestemmingsplan waarin staat dat de grootschalige detailhandel in Overstad zou komen. Nadat AZ-voorzitter D. Scheringa met de club uit Alkmaar dreigde te vertrekken als hij geen winkeliers als kostendragers in het nieuwe complex kreeg, ging de gemeente opeens overstag. Dit riekt naar chantage van Scheringa.’ Klaver is een totaal andere mening toegedaan. ‘Naar de hele constructie moet nog maar eens goed gekeken worden. De 35.000 vierkante meter grond is namelijk niet in een bv van AZ gestopt, maar in een vastgoed-bv waar D. Scheringa eigenaar van is.’

Reageer op dit artikel