nieuws

Wateroverlast in Leidschenveen door lage vloeren

bouwbreed

den haag – Een deel van de woningen in de Vinex-wijk Leidschenveen heeft zoveel last van een teveel aan water, dat de bewoners niet aan het water maar in het water wonen. De gemeente Den Haag en het hoogheemraadschap proberen een duurzame oplossing hiervoor te vinden.

Het Hoogheemraadschap Delfland toont zich allerminst verbaasd over de problemen. Al vijf jaar geleden waarschuwde het de gemeente voor de wateroverlast die nu is ontstaan. Woordvoerder Rodenburg van Delfland: ‘We hebben de gemeente geadviseerd de vloerpeilen van de woningen niet lager dan -3,35 meter te leggen. Nu liggen ze 75 centimeter lager. Dan kun je wachten op de gevolgen.’ Delfland en de gemeente Den Haag zoeken naar een structurele oplossing. Volgens Delfland is het noodzakelijk een waterbuffer aan te leggen waar het overtollige water naartoe kan. Die buffer moet in de wijk zelf komen of dicht in de buurt. De gemeente bekijkt of daar ruimte voor is. Dat is dan alleen nog maar het planologische gedeelte. Over het financiële probleem wordt volgens Rodenburg nog niet gesproken. Het lijkt Delfland redelijk dat de gemeente de kosten betaalt. Het hoogheemraadschap voelt zich niet verantwoordelijk voor de wateroverlast. Het heeft immers gewaarschuwd voor de verwachte gevolgen. Afgelopen week vergaderde de provinciale planologische commissie over de planologische en financiële problemen in Leidschenveen. Voorlopig is het waterpeil nu te beheersen, stelt Rodenburg, maar voor de regentijd aanbreekt moet er zicht op een oplossing zijn.

Reageer op dit artikel