nieuws

Vikingcentrum gepland op kop van Afsluitdijk

bouwbreed

den oever – De gemeente Wieringen en de Stichting Weg van de Vikingen/Huis van de Aarde willen op de kop van de Afsluitdijk een Viking Informatie Centrum realiseren. Het centrum komt in een nieuw complex dat als naam Poort van Holland krijgt. In het complex worden ook een VVV-kantoor en een horecagelegenheid gevestigd. Wieringen is een voormalig eiland van de Zuiderzee. Uit onderzoek blijkt dat er in de periode tussen 800 en 1000 na Chr. een vestiging van de Vikingen is geweest op Wieringen. De Vikingen, afkomstig uit Denemarken, dreven in die tijd handel met Wijk bij Duurstede via de Zuiderzee. In het informatiecentrum wordt daar aandacht aan geschonken.

Het centrum wordt onderdeel van een internationale Vikingroute door West-Europa die tot stand wordt gebracht onder auspiciën van de Europese Gemeenschap. De bouw van Poort van Holland is annex aan de plannen van de aanleg van het Wieringerrandmeer. Daarvoor moet nog definitief groen licht worden gegeven. Een projectontwikkelaar heeft al aangegeven dat wanneer het meer er komt, ook de Poort van Holland wordt gebouwd samen met tientallen recreatiewoningen. Ook de aanleg van een aquaduct in de A7 die het Wieringerrandmeer met het IJsselmeer verbindt, is onderdeel van de plannen waarmee tientallen miljoenen zijn gemoeid. Naar verwachting duurt het nog minimaal zeven jaar voordat Poort van Holland er komt. Tot die tijd wordt er een voorlopig Vikingcentrum gerealiseerd in Den Oever. Met de bouw daarvan is 400.000 euro gemoeid.

Reageer op dit artikel