nieuws

Vier panden onder één koepel

bouwbreed

Vier panden onder één koepel

leeuwarden – Het wordt bijzonder: de grote glazen koepel die over het vernieuwde hoofdkantoor komt van de Friesland Bank in Leeuwarden. Het bestaande bankgebouw dateert uit 1913 en is te klein. Als gevolg daarvan zijn diverse afdelingen verspreid over de stad. Niet efficiënt, vindt de bankdirectie, die er daarom voor kiest de vier panden waarin de bank nu in het centrum van de Friese hoofdstad kantoor houdt, samen te smeden tot één. Eén van de panden is gesloopt. Op die locatie komt de huidige uitbreiding. Via een grote, glazen koepel met een hoogte van 43 meter boven de vier panden, ontstaat een centraal plein. Dat vormt het hart van het nieuwe bankcomplex. Bovendien worden de gebouwen onderling beter verbonden. Medewerkers van aannemer Van Wijnen Gorredijk BV zijn afgelopen week begonnen met het maken van een hulpconstructie op de tiende verdieping van het complex. Deze constructie helpt mee de koepel te dragen. Ook is een begin gemaakt met het plaatsen van de stalen koepelspanten. Die zijn vervaardigd door constructiebedrijf Ybema BV uit Tijnje. Octatube Space Structures BV uit Delft levert het frame van de koepel. Na de bouwvakvakantie komt het glas er in.  De uitbreiding behelst 5500 vierkante meter en het totale vloeroppervlak wordt 14.500 vierkante meter. De bouwkosten bedragen 19,5 miljoen euro. De oplevering staat gepland voor begin 2003. In totaal komen zevenhonderd bankmedewerkers in het hoofdkantoor te werken.

Reageer op dit artikel