nieuws

Verkeer naar LPF en VROMvoor VVD

bouwbreed

den haag – Het is formateur Balkenende gelukt de ministersposten te verdelen onder de beoogde coalitiepartners. VROM, waarschijnlijk met een minister voor ruimte en wonen en een staatssecretaris voor milieu, gaat naar de VVD. De Lijst Pim Fortuyn krijgt het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Na dreigementen van de LPF’er Herben om uit de coalitie te stappen, is gisteren toch een akkoord bereikt over de verdeling van de posten. Herben was tevreden gesteld met vijf staatssecretarissen, evenveel als het CDA en eentje meer dan de VVD. De LPF-fractie is echter nog niet tevreden met de verdeling, omdat ze veel belang hecht aan het verkrijgen van een zware post (Justitie, Binnenlandse Zaken of Financiën). Het CDAkrijgt Algemene Zaken, Sociale Zaken, Onderwijs, Landbouw, Justitie en Buitenlandse Zaken. De LPF gaat naast het ministerie voor Verkeer en Waterstaat ministers zoeken bij Economische Zaken, Volksgezondheid en het nieuwe departement Immigratie en Integratie. De VVD mag buiten VROM op zoek naar bewindspersonen voor Financiën, Binnenlandse Zaken en Defensie. Zo goed als zeker promoveert Remkes van staatssecretaris tot minister bij VROM. Ex-CNV-bestuurder De Geus is de beoogd minister van Sociale Zaken. Prof. E. Bomhoff, directeur van economisch onderzoeksbureau Nyfer, zou voor de LPF Economische Zaken gaan bemannen. Ook is in principe afgesproken welke staatssecretarissen de coalitiepartijen gaan leveren. Het CDA krijgt Ontwikkelingssamenwerking, VROM, Economische Zaken, Volksgezondheid en Defensie. De LPF mag staatssecretarissen zoeken voor Cultuur & Media, Financiën, Europese Zaken, Emancipatie & Familiezaken en Openbare Orde. De VVD krijgt Justitie, Sociale Zaken, Onderwijs en Verkeer.

Reageer op dit artikel