nieuws

Veilig op vakantie

bouwbreed Premium

De bouw is met vakantie. Althans de meeste bouwbedrijven. Zij hebben de deuren tijdelijk gesloten en hun medewerkers met vakantie gestuurd. De bureaus zijn leeg, deuren en keten op slot, sleutels uit de machines, de bouwplaats stroomloos, hek er om en klaar is Kees. Gaat de veiligheid mee op vakantie? En hoe is het gesteld met de risico’s van de afgesloten bouwplaats? En wat te denken van de achtergebleven doorwerkers?

Daar gaan ze dan. Vliegen naar verre oorden met alle gevaren van dien. De snelwegen op tijdens ‘zwarte zaterdag’ in files van honderden kilometers. Met te zware, volbeladen caravans achter te lichte auto’s. Bungeejumpen, kletteren, wildwatervaren want vakantie moet een uitdaging zijn. Bakken in de heerlijke zomerzon zonder afdoende bescherming. Met waterscooters en waterski’s racen op overvolle plassen tussen de andere recreanten. Slechts weinig werkers in de bouw zullen kiezen voor een boek lezen op een stil weidje met alleen de geluiden van fluitende vogels en kabbelende beekjes. De meesten zullen kiezen voor een actieve doe-vakantie waarbij het avontuur lokt.

Avontuur

Natuurlijk letten ze op de veiligheid als ze op vakantie gaan. Ze kiezen voor avontuur en bijbehorende risico’s en weten meestal wel hoe daar veilig mee om te gaan. Omdat het eigen vrije keuzes zijn nemen ze hun maatregelen. Zij leven naar de vakantie toe en proberen zich een goed beeld te vormen hoe het zal zijn. Ze hebben er goed over nagedacht, eigen inschattingen van de risico’s gemaakt en handelen er naar. Diegenen die hun vakantie onvoldoende hebben voorbereid en hun zaakjes niet voor elkaar hebben, kunnen in de problemen komen. Afgesloten en verlaten bouwplaatsen zijn niet vrij van gevaar. De belangrijkste risicogroep wordt gevormd door kinderen. De ervaring leert dat bouwwerken op hen een magische aantrekkingskracht hebben. Voeg daarbij, dat ze zorgeloos en avontuurlijk kunnen zijn en de risico’s niet kennen. Daarnaast kan de onmiddellijke omgeving van een bouwwerk schade ondervinden, bijvoorbeeld bij extreme weersomstandigheden zoals storm. Het is meestal de uitvoerder die moet zorgen dat de bouwplaats veilig is achtergelaten. Heeft hij voldoende maatregelen getroffen om ongelukken en schade te voorkomen tijdens de afwezigheid van de werkers. Abomafoon 1.08 bevat een controlelijst, die bedoeld is om alle van belang zijnde zaken systematisch na te lopen. Een niet onbelangrijk neveneffect van een goede voorbereiding is de preventie van diefstal van materialen en gereedschappen.

Doorwerkers

Toch wordt ieder jaar op menig project in de vakantie doorgewerkt. Bijvoorbeeld door onder- en nevenaannemers om achterstand in te lopen. Of gewoon door een andere vakantieregeling dan in de bedrijfstak bouw. Zij moeten in deze periode de veiligheidsvlag hoog houden, want de veiligheids- en gezondheidscoördinator dobbert misschien wel op een luchtbed in een subtropisch oord. Dus nu is het hun taak de bouwplaats goed achter te laten. Is het materieel niet te starten, zijn de kasten stroomloos, materialen achter slot en grendel, ladders opgeborgen, de hekken deugdelijk afgesloten? Desondanks rust op genoemde coördinator ook in deze periode de schone taak om voor de veiligheid te zorgen. Ook als anderen op het project doorwerken. Als hij tijdig met betrokkenen heeft overlegd over gemeenschappelijke risico’s lost dit in de regel veel op. Maar dat deed de coördinator toch al, want hij laat de veiligheid van de mensen op de bouwplaats toch niet afhangen van de vraag of hij zelf wel of niet aanwezig is?

Aandacht

Moraal van dit verhaal: – De aandacht voor veiligheid is nooit op vakantie en reist altijd met u mee. Breng de risico’s voor uw vakantie tijdig in kaart en neem uw maatregelen. – Laat de bouwplaats veilig achter en voorkom dat spelende kinderen een ongeval kan overkomen of schade door storm kan ontstaan. – Zorg dat de doorwerkers de veiligheidsvlag hoog kunnen houden door een goede voorbereiding en het maken van duidelijke afspraken. Het allerbelangrijkste blijft een goede organisatie, een goede voorbereiding en alert functioneren. Dat geldt voor de voorbereiding van uw vakantie, voor het achter laten van de bouwplaats tijdens uw vakantie, voor uw vakantie zelf en ook na de vakantie als u de draad van het bouwproject weer oppakt.

Reageer op dit artikel