nieuws

Van Wijnen houdt niet van buitenlandse avontuurtjes

bouwbreed Premium

baarn – Buitenlandse avontuurtjes, daar begint commercieel directeur Cees van Bemmel niet aan. Van Wijnen, met een jaaromzet van 526 miljoen euro een Nederlandse subtopper, moet dus groeien op de thuismarkt. De voormalig wethouder van Almere heeft weinig woorden nodig om zijn visie toe te lichten. ‘Het is al moeilijk genoeg om Friezen en Limburgers te laten samenwerken.’

Van Bemmel zoekt witte plekken op de kaart. En daarmee maakt hij het zich niet makkelijk. Van Wijnen is als geen ander geworteld in de lokale markt. Naast het hoofdkantoor in Baarn, ten noordoosten van Utrecht, zijn er vier regiokantoren die zelfstandig werken. Toch heeft de commercieel directeur er een aantal gevonden. In de kop van Noord-Holland, de provincie Utrecht en in Brabant is nog ruimte voor uitbreiding. Maar niet alle ondernemingen in die gebieden komen in aanmerking. Van Bemmel somt geroutineerd zijn verlanglijstje op. ‘Het gaat om bedrijven met een omzet van zo’n 50 miljoen euro en een goed management. Ze moeten net als wij actief zijn als bouwer en projectontwikkelaar.’ De acquisities gecombineerd met autonome groei moeten de omzet van het bedrijf binnen vijf jaar tot 700 miljoen euro laten stijgen.

Samenwerking

Van Wijnen is naast bouwer steeds meer actief als ontwikkelaar. Inmiddels komt ongeveer eenderde van de omzet uit het bedenken en uitwerken van nieuwe projecten. Net als bij de bouwactiviteiten gaat het hierbij om zowel woningen als kantoorpanden. Zowel bij bouw als projectontwikkeling werkt Van Wijnen intensief samen met lokale overheden. Een goed voorbeeld hiervan is het terrein van de textieldrukkerij van Gamma in het Brabantse Helmond. Daar heeft de bouwonderneming eerst contact gezocht met de eigenaar van het gebied, waarna de gemeente bij het project is betrokken. Nu beheert Van Wijnen in samenwerking met het lokale bestuur een grondbank die door beide partijen wordt gefinancierd. Wat Van Bemmel betreft een perfecte samenwerking.

Grondbedrijf

De nauwe band met gemeenten zorgt niet alleen voor succesvolle projecten, maar beperkt ook het risico. Met name bij de verwerving van grond. Van Bemmel trekt pas de portemonnee als hij zeker weet dat er overeenstemming is bereikt met lokale bestuurders. Zonder die duidelijke afspraken beschouwt hij investeringen in grond als een riskante onderneming. Het beheren van een grote grondportefeuille, zoals veel projectontwikkelaars en bouwers doen, ziet de directeur dan ook niet zitten. Wie Van Bemmels carrière kent, begrijpt direct zijn voorliefde voor het gemeentelijke bestuur. De boerenzoon werkte lange tijd voor verschillende gemeentes. Via de VVD belandde hij in het college van Almere waar hij als wethouder onder andere verantwoordelijk was voor het grondbedrijf van de stad. In die functie kwam hij in contact met bouwondernemingen en projectontwikkelaars. En dat beviel hem wel. ‘Bouwers houden van snelheid, zijn creatief en zorgen uiteindelijk voor een heel zichtbaar en concreet resultaat’, verwoordt hij zijn voorliefde voor de sector. Van Bemmel startte als wethouder van Almere een aantal prestigieuze projecten, waaronder de replica van een middeleeuws Belgisch kasteel dat na de oplevering in 2003 dienst moet gaan doen als hotel en congrescentrum.

Kasteel

Eind 1998, vlak na de start van zijn tweede termijn, werd Van Bemmel door zijn huidige werkgever benaderd. Hij hakte de knoop snel door en maakte de overstap van het stadhuis in Almere naar de Baarnse directiekamer van Van Wijnen. ‘Geen minuut spijt heb ik er van gehad’, stelt hij met overtuiging. Hoewel…? Wanneer zijn politieke carrière ter sprake komt, begint het gezicht van Van Bemmel te gloeien. ‘Het kasteel in Almere, ken je dat?’, vraagt hij met een lichte trilling in zijn stem, ‘dat is van mij’.

Cees van Bemmel: ‘Bouwers houden van snelheid, zijn creatief en zorgen uiteindelijk voor een heel zichtbaar en concreet resultaat.’

Foto: Dijkstra

‘Ze moeten actief zijn als bouwer en projectontwikkelaar’

Reageer op dit artikel