nieuws

Uitgestelde teleurstelling

bouwbreed Premium

Uitgestelde teleurstelling

De tweede Wet van Murphy dat het allemaal nog slechter kan, was zeker begin deze week volstrekt actueel. In plaats van een verwacht ‘technisch herstel’ zakte de AEX verder door het ijs en voorspelden geboren pessimisten al dat de 300 punten benaderd zou worden. Die kregen ongelijk, want vanaf woensdag ging het weer langzaam aan hogerop met de koersen. Waar die stijging op gebaseerd was, bleef onzeker. Het zou hooguit de rede van centrale bankpresident van de VS Alan Greenspan geweest kunnen zijn die de beleggers wat hoop heeft gegeven. Die beseffen dan nog niet dat hoop niets anders is dan uitgestelde teleurstelling. De onzekerheid blijft daarentegen wel hoogtij vieren. Zwaargewicht Shell kreeg het voor de kiezen na berichten dat energie-opties in de VS een nogal groot financieel risico zouden zijn. Ontkennen hielp niet. De financials, banken en verzekeraars, doen het evenmin florissant. Menigeen houdt rekening met forse aanslagen op de stroppenpotten bij de banken vanwege deelnemingen in risicovolle bedrijfstakken. Wie dan denkt dat de bouwaandelen in populariteit zullen stijgen, heeft het mis. Maar dat is logisch omdat het nieuws van dit front evenmin positief was. Ballast Nedam bijvoorbeeld deed den volke nog maar eens kond van de terugtrekking uit Engeland. Een forse voorziening daartoe brengt het bedrijf in de rode cijfers. Ondanks het feit dat analisten hierover bepaald niet negatief waren, daalde de koers van het aandeel fors. Voor het overige was het als vanouds. Bij kleine omzetten deden de aandelen weinig anders dan langzaam dalen. De echte kenners zijn blijkbaar allemaal op vakantie. Of zou het gebruikelijke effect van onzekerheid op de beurs optreden. Inderdaad gaan de goudprijzen omhoog. Kennelijk hopen beleggers dat edelmetaal beter gaat scoren dan aandelen. Als die hoop maar niet op een teleurstelling uitdraait.

Reageer op dit artikel