nieuws

Toerit HSL-viaduct verzakt door rekenfout

bouwbreed

den haag – De verkeersweg op de oostelijke toerit naar het nieuwe viaduct over de HSL en de A16 net boven Prinsenbeek is over een lengte van 30 meter verzakt. Dat komt omdat de gebruikte eps-blokken niet sterk genoeg zijn. Eind volgende week moet alles hersteld zijn.

Direct aan de noordzijde van het oude viaduct over de A16 is een nieuw viaduct gebouwd. Dit is krap vier weken in gebruik. Het oude is al deels gesloopt. De oude oprit aan de oostzijde is nog intact op de delen die niet in het nieuwe werk liggen. Onder de plaats waar de verzakking optrad, loopt een persleiding waardoor afvalwater naar de nabijgelegen zuiveringsinstallatie ‘Nieuwveer’ wordt gevoerd. Om te voorkomen dat het extra gewicht van het nieuwe grondlichaam en het verkeer dat over de weg over de oprit passeert de leiding, beschadigt, zijn over een lengte van 30 meter blokken geëxpandeerd polystyreen (eps) toegepast.

Zettingsgevoelig

Aanleg van het nieuwe viaduct en de toeritten vallen onder het ‘design and construct’-contract dat Bouwcombinatie HSL Brabant Noord met de projectorganisatie HSL-Zuid heeft gesloten. De aannemer maakt het ontwerp en voert dat zelf uit. Gebruik van eps in de gww is bekend. Het wordt veel gebruikt in zettingsgevoelige gebieden vanwege het geringe gewicht ten opzichte van (ophoog)zand. Blokken eps worden dan ingepakt in folie en afgedekt met zand. In de toerit naar het viaduct over de HSL en de A16 zijn eps-blokken gebruikt om de belasting op de persleiding laag te houden. Dat is wel gelukt, maar de eps zelf is niet sterk genoeg geweest. Een woordvoerder van de Projectorganisatie HSL-Zuid – deze organisatie treedt ook op als aanspreekpunt voor de bouwcombinatie – heeft het over een foute berekening in het ontwerp. Of het inderdaad gaat om een echte misrekening of om verwerken van eps-blokken met een onjuiste specificatie wordt niet duidelijk. EPS is te krijgen in verschillende kwaliteiten. Met een lage volumieke massa (15 kilogram per kubieke meter) heeft eps een beperkte druksterkte (60 kilopascal). Bij de grootste volumieke massa (35 kilogram per kuub) is de druksterkte 35 kilopascal. De eps in de toerit wordt vervangen door eps dat sterk genoeg is.

Reageer op dit artikel