nieuws

Terca-steenfabriek in Lobith sluit definitief haar deuren

bouwbreed

lobith – De Terca-steenfabriek in Lobith sluit eind deze maand definitief haar deuren. Hiermee hoopt het Wienerberg-concern de overcapaciteit op de Nederlandse bakstenenmarkt het hoofd te bieden. Voor de ruim vijfenveertig werknemers die nu nog werkzaam zijn in de fabriek wordt een sociaal plan ontwikkeld.

De fabriek in Lobith deed meer dan honderd jaar dienst. Deze maand worden de laatste gevelstenen afgestookt. De steenfabriek werkte nog met ouderwetse vlamovens, waarvan er in Nederland nog maar enkele in gebruik zijn. Tegenwoordig gebeurt het bakproces in veel efficiëntere tunnelovens. Modernisering van het complex in Lobith is door de malaise in de baksteenindustrie geen optie meer. Volgens B. J. Koekoek, algemeen directeur van Terca Baksteen BV is er op de Nederlandse markt een overcapaciteit van gevel- en straatstenen van ruim 700 miljoen. Daarbij is de stagnerende woningmarkt in Nederland en Duitsland, een belangrijk afzetgebied van Terca, reden om de fabriek nu definitief te sluiten.

Saneringsprogramma

In oktober vorig jaar maakte Wienerberg al bekend dat een van de Nederlandse vestigingen zijn deuren moest sluiten in het kader van een groot saneringsprogramma. Niet alleen in Nederland, ook elders in Europa werden oude, inefficiënte fabrieken gesloten. Zo zijn in Duitsland vijf fabrieken gesloten. Terca Baksteen BV probeert een aantal werknemers onder te brengen bij andere vestingen in Nederland. Wat er met het complex in Lobith gaat gebeuren is nog niet bekend. APA, 19 juli 2002

Reageer op dit artikel