nieuws

Te smalle deuren reden voor verkoop zelfgebouwd huis

bouwbreed

hoornsterzwaag – De weigering van de familie A. Hoogeboom uit Hoornsterzwaag om vijf deurposten in hun zelfgebouwde, nieuwe woning te verbreden van 80 naar 85 centimeter, is er de reden van dat het huis is verkocht. De gemeente Heerenveen eiste de aanpassing op basis van artikel 41 van het Bouwbesluit.

Het echtpaar Hoogeboom heeft niet veel woongenot gehad van de woning die men begin dit jaar zelf bouwde. De afdeling Bouwtoezicht ontdekte namelijk dat de deuren te smal zijn. ‘In het Bouwbesluit staat dat de openingen 85 centimeter breed moeten zijn vanwege de toegankelijkheid’, licht J. Kleefstra van de gemeente Heerenveen toe. ‘We hebben de eigenaar daar steeds opgewezen. Maar die weigerde halsstarrig de openingen aan te passen.’ Geldgebrek zou de oorzaak zijn van het ongemoeid laten van de posten. Kleefstra heeft daar z’n twijfels bij. ‘Er was een regeling mogelijk om de aanpassingen over drie jaar uit te smeren. Hoogeboom weigerde dat. Verder hebben we een notaris offerte laten doen. De kosten van het aanpassen van vijf posten blijken 2500 euro te zijn, inclusief btw. Dat valt toch wel mee? De eigenaar had het zelf ook kunnen doen. Hij is timmerman.’ De onenigheid liep zo hoog op dat Hoogeboom een kort geding aanspande voor de rechtbank in Leeuwarden om onder de dwangsom van 1000 euro per maand uit te komen die de gemeente ondertussen oplegde. Hij verloor. De woning is inmiddels verkocht. Het echtpaar was zelf niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel