nieuws

Studentenkamers in Delft gebouwd met Deurns geld

bouwbreed

den haag – De Delftse Stichting Duwo bouwt 1200 studentenkamers met geld van de woningbouwvereniging Bergopwaarts uit Deurne. De laatste koopt daartoe 129 eengezinswoningen van de de studentenhuisvester. Met deze unieke transactie is 24 miljoen euro gemoeid. Voor de huurders van de eengezinswoningen verandert er niets, het huurbeleid blijft hetzelfde en Duwo houdt het beheer.

Fusies om elkaar te helpen zijn in corporatieland bijna een normaal verschijnsel. ‘Stinkend trots’ is de voorzitter op de collegiale financieringsovereenkomst tussen de Deurnse en Delftse corporaties om hun maatschappelijke doelen te halen. Eerder hielpen corporaties elkaar al met financiële middelen, maar de omvang en aard van de gisteren gesloten koop, maakt dit geval uniek. Bijna drie jaar zocht directeur H. Maas van Bergopwaarts naar een plaats om met de ruime financiële middelen van elders volkshuisvesting te bedrijven. Toen Duwo via de branchevereniging Aedes was gevonden, waren er nog veel hobbels te nemen. Bewoners waren bang dat hun geld zomaar naar Delft verdween, het bestuur moest worden overtuigd van de maatschappelijke betekenis van de investering en daarnaast restten nog enkele juridische hindernissen. Daar kwam het ministerie van VROMte hulp. ‘Bergopwaarts moest worden toegelaten in Delft. Dat wilde de staatssecretaris graag oplossen’, aldus directeur-generaal Wonen A. Bertram van het ministerie van VROM. Duwo is sinds 1945 gespecialiseerd in studentenhuisvesting en ontbeert daardoor financiële reserves. De verkoop van de 129 woningen biedt de mogelijkheid tot herbestemming en nieuwbouw. Voor de Brabantse corporatie telde vooral dat de woningen beschikbaar blijven voor gezinnen met een inkomen onder de huursubsidiegrens. Op het terrein van TNOkomen 700 studentenwoningen door herbestemming. Daar komt ook een internationaal centrum als informatie- en ontmoetingspunt voor de 2600 buitenlandse studenten. Bij de TU Delft wordt een toren neergezet met de resterende 500 woningen. ‘De eerste schop kan over negen maanden de grond in’, aldus een trotse directeur J. Benschop.

Succes

Bergopwaarts wil het niet laten bij het Delftse avontuur. ‘In Helmond voeren we onderhandelingen, daar kan het nog tot een succes komen’, aldus de directeur, die verder gesprekken voert met corporaties in de Randstad, in het noorden van het land en in Brabant zelf. Zij hoopt dat andere ‘rijke’ corporaties het voorbeeld volgen. Maas: ‘Ze mogen de formule bij mij of bij Aedes opvragen.’ Aedes-voorzitter Van Leeuwen hoopt ook dat deze constructie vaker zal worden toegepast, maar op dit moment zijn hem geen soortgelijke gevallen bekend.

Reageer op dit artikel