nieuws

Studenten door ifd-bouwconcept snel onderdak

bouwbreed

leeuwarden – Terwijl menig bouwplaats is uitgestorven, werken de medewerkers van VDM Woningen in Leeuwarden aan een spoedklus. In een mum van tijd verrijzen naast een weiland driehonderd studentenwoningen. ‘We plannen per dag.’

Het casco van het eerste bouwblok (veertien studentenhuizen) staat er al. De resterende zestien schuin daarnaast zijn deze week een feit. Onder toeziend oog van grazende paarden verrijzen per dag vier tot vijf studentenhuizen, oftewel zo’n veertig tot vijftig units. ‘Het gaat in rap tempo’ aldus VDM-hoofduitvoerder Peter Postma. De vaart zat er vanaf het begin goed in. ‘Medio mei kregen we de opdracht. Op 20 juni zijn we begonnen met uitzetten, waarna we op 4 juli startten met het heiwerk van het eerste blok. Twee dagen later volgde de funderingswerkzaamheden en op 8 juli begonnen we aan het casco, dat aanstaande donderdag, binnen drie weken gereed is. Sneller dan dit kan niet.’ De studentenwoningen nabij de Hogeschool Noord-Nederland worden gerealiseerd in opdracht van Corporatie Holding Friesland. Half september moeten buitenlandse studenten de 300 units, elk met een oppervlakte van 15 vierkante meter, kunnen betrekken. Het project is het eerste dat wordt uitgevoerd volgens een nieuw door VDMWoningen ontwikkeld ifd-concept. De woningen hebben een vrije vloeroverspanning van 7,20 meter door het gebruik van 40 centimeter hoge Kerto-liggers. De beganegrondvloer is op de stalen fundering geschroefd. ‘De oorspronkelijke gedachte was om de huizen op beton te funderen, maar gezien het tijdelijke karakter – de studentenhuizen moeten na vijf jaar worden gedemonteerd – hebben we voor deze oplossing gekozen’, aldus commercieel-directeur Cor Hoppenbrouwer. Elke verdiepingvloer is opgebouwd uit vijf vloercassettes van 2,40 breed. ‘De 40 centimeter hoge verdiepingsvloer is bedoeld om alle leidingen in weg te werken. Nu is daar alleen de riolering weggestopt en zijn alle andere leidingen opbouw. Maar’ voegt Hoppenbrouwer daaraan toe. ‘Bij hergebruik is die mogelijkheid wel aanwezig.’ Op de begane grond bevinden zich twee studentenunits een gezamenlijke eetkeuken en een berging. De twee daarboven gelegen verdiepingen tellen ieder vier units. Hoppenbrouwer: ‘Drie bouwlagen was de meest efficiënte hoogte gezien de brandvoorschriften.’ Aan de driehonderd studenteneenheden in Leeuwarden hangt een prijskaartje van nog geen vier miljoen euro. Hoppenbrouwer: ‘Bijkomend voordeel is dat de demontabele elementen herbruikbaar zijn en dus een restwaarde hebben.’

Lego

In feite is het een kwestie van stapelen, waarbij de huizen horizontaal per woonlaag worden opgebouwd. Op de 40 centimeter dikke geïsoleerde houten verdiepingvloer worden eerst de dragende zijwanden en de achterwand geplaatst. Vervolgens worden de scheidende wanden bevestigd en als laatste de voorgevel. Postma: ‘Het is net lego.’ De twaalf mannen die VDMop dit project heeft gezet, beschouwen het als een sport. Postma: ‘Het is de kunst om een wand binnen vijf minuten vast te zetten.’ Naast timmerwerk, is het een kwestie van trappen afstellen en ontbrekende wandplaten aanbrengen. ‘We werken naar de kraan toe, van achter naar voren vanwege de veiligheid.’ De hoofduitvoerder heeft zijn handen vol aan het logistieke proces. ‘Vanwege de snelheid is gekozen voor seriematige productie van de verschillende elementen die per soort naar de bouwplaats zijn afgeleverd. Voor de woningen is maar weinig manoeuvreerruimte.’

Tijdsdruk

Terugkijkend was vooral de korte voorbereidingstijd vlak voor de vakantie een complicerende factor. Postma: ‘We hebben nogal wat inspanning moeten verrichten om op tijd over alle benodigde materialen te kunnen beschikken. In totaal gaat het hier toch om tienduizend vierkante meter houten vloeroppervlak. De onderaannemers hebben zich tot het uiterste ingespannen. De kozijnen hebben doorgaans een levertijd van zes weken, wat nu tot drie weken is verkort. De levering van de 12 meter lange stalen liggers was pas twee dagen voor de bouwvak geregeld.’

Casco

Deze week rondt VDM het casco af. Dan komt vervolgens de installateur, spuiter en vloerbedekker die ieder een dag per woning hebben om de gewenste voorzieningen aan te brengen. Ook zij hebben zo veel mogelijk geprefabriceerd. Postma maakt de vergelijking van een in beweging komende trein: ‘Als de locomotief gaat, volgen de wagonnetjes vanzelf’. Maar de planning blijft krap. Postma: ‘Bij dit project plannen we per dag, met hier en daar een dag marge.’ Desondanks concludeert Hoppenbrouwer dat het concept werkt. ‘Dit is een snelle oplossing om studenten onderdak te verschaffen.Het enige wat een gemeente nodig heeft, is een stukje grond.’ ‘Als de locomotief gaat, volgen de wagonnetjes vanzelf’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels