nieuws

Streep door bouw naast Roda-stadion

bouwbreed Premium

kerkrade – Gamma, Praxis en Kwantum mogen niet naar een nieuw gebouwencomplex bij het Roda-stadion in Kerkrade. De rechter heeft daar een stokje voor gestoken, nadat de Limburgse Organisatie van Zelfstandige Ondernemers (LOZO) tegen die vestiging bezwaar had gemaakt.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de bedrijven gevestigd zouden worden in de benedenruimten van het Roda-stadion. Die ruimtes onder de tribunes zijn enkele jaren geleden door projectontwikkelaar Wyckerveste voor twintig miljoen gulden gekocht. Daar zouden dan een megabioscoop, winkels en bedrijven komen. Ahold kocht er alvast een groot stuk van en Heerlen wilde van enkele bouwmarkten af, die nu in lelijke boxen op bedrijventerrein de Locht zijn gevestigd. Maar Gamma, Praxis en Kwantum pasten niet in de ruimten onder de tribunes. En dus bouwde Wyckerveste een nieuw gebouw naast het Rodastadion. Daartegen kwamen ondernemers uit de regio in het geweer, en de rechter stelt hen nu in het gelijk. De LOZO heeft niets tegen verplaatsing van de drie bedrijven vanaf De Locht in Heerlen. Maar dat de bedrijven die verplaatsing aangrijpen om uit te breiden, ziet de LOZO niet zitten. De organisatie wil dat er voor de hele Parkstad (de voormalige oostelijke mijnstreek) een totaalplan komt voor vestiging van bedrijven. Anders dreigt immers een versnippering. De LOZO wil dat de detailhandel geconcentreerd wordt in bepaalde gebieden. Daarbij moet er ook op worden gelet dat nieuwe vestigingen elkaar en andere ondernemers niet kapotconcurreren.

Artikel 19

Wyckerveste kreeg voor het gebouw naast het stadion van de gemeente Kerkrade een vergunning op basis van het bestaande bestemmingsplan. Alleen is de gemeente nu bezig met wijziging van dat plan via een artikel 19-procedure. De rechter lijkt met het stilleggen van de bouw vooruit te lopen op die wijziging. Wat precies de overwegingen van de rechter zijn, was gisteren bij gemeente en LOZO nog niet bekend. In het nieuwe bestemmingsplan wil Kerkrade bedrijfsvestigingen beter afstemmen met de naburige gemeente Heerlen. Ook de LOZO wil zo’n afstemming. Wyckerveste vraagt een nieuwe bouwvergunning aan om de bouw van de loods te kunnen voortzetten. De nieuwe loods, met een oppervlakte van 14.000 vierkante meter, moet dan onderdak bieden aan andere bedrijven.

Reageer op dit artikel