nieuws

Slecht imago schelp dupeert handelaren

bouwbreed

sint jacobiparochi – Het zijn slechte tijden voor schelpenhandelaren in Nederland. Steeds meer gemeenten kiezen bij de aanleg van fiets- en voetgangerspaden voor een alternatief in de vorm van betonverharding, gebroken kalkzandsteenverharding of een steen-leemcombinatie. De reden: het imago van de schelp is niet goed.

Tot voor kort werd jaarlijks voor 90.000 kuub aan klei- en schone schelpen verhandeld in Nederland. De schelpen worden gewonnen uit de Noordzee en de Waddenzee. Schone schelpen worden gebruikt voor drainage en als isolatiemateriaal in kruipruimten van woningen. Kleischelpen dienen als verharding van paden. Door de aanhoudende acties van bijvoorbeeld de Waddenvereniging tegen het zuigen van schelpen op de Waddenzee, kwam de oogst de laatste jaren steeds een paar weken stil te staan. Handelaren konden daardoor tijdelijk niet leveren. ‘De laatste drie jaar staan de schelpenvissers en de Waddenvereniging steeds tegenover elkaar voor de rechter’, aldus H. Jager, bedrijfsleider bij de firma De Haan en Zn in Sint Jacobiparochie. Het bedrijf behoort tot de top drie van schelphandelaren in Nederland. ‘Door die rechtszaken ligt de oogst steeds een paar weken stil. Als dat een paar keer gebeurt, heb je al snel een slechte naam. We merken dat nu ook. Normaal verhandelen we tussen de 25.000 en 30.000 kuub kleischelpen per jaar. Vorig jaar haalden we maar 12.500 kuub. Een schadepost van ruim 300.000 euro.’ Bij de andere handelaren is de situatie vergelijkbaar.

Goedkoopste

Stijgende prijzen door kleinere quota zetten de markt nog meer onder druk. ‘Een kuub schelpen kost nu circa 25 euro, terwijl dat een paar jaar geleden nog maar 15 euro was. Toch is de schelp nog steeds het goedkoopste alternatief, weet Jager. Hij verwacht daarom weer betere tijden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels