nieuws

Rechter houdt bouw politiezendmast tegen

bouwbreed

MAASTRICHT – De bestuursrechter in Maastricht heeft gisteren de bouw van een zendmast voor het nieuwe politiecommunicatienetwerk C2000 in Sittard-Geleen stilgelegd.

Volgens de rechter heeft de gemeente onvoldoende onderbouwd waarom die de 53 meter hoge zendmast juist in de buurtschap Windraak, een gebied met hoge landschappelijke waarde, moet komen. De bouwvergunning is geschorst totdat de gemeente Sittard-Geleen zijn huiswerk goed heeft gedaan en er bovendien een periode van zes weken is ingebouwd om bezwaren te kunnen indienen. Inwoners van Windraak waren naar de rechter gestapt, omdat ze bang zijn voor horizonvervuiling, maar ook voor nadelige stralingseffecten. De uitspraak van de rechter kan grote gevolgen hebben. De politie en andere hulpdiensten willen door heel Nederland heen zo’n vierhonderd torenhoge zendmasten plaatsen. Die zijn nodig omdat de politie en hulpdiensten eind volgend jaar overschakelen op een nieuw, digitaal communicatiesysteem. Dit systeem, C2000 genaamd, zou sneller en betrouwbaarder zijn dan de bestaande systemen van communicatie en zou de onderlinge communicatie tussen brandweer, politie, marechaussee en ambulancediensten verbeteren. Volgens TNO zijn de radiogolven van de C2000-masten niet schadelijk voor de volksgezondheid. Omwonenden van de te bouwen masten hebben er minder vertrouwen in. Zo is er onder meer verzet van omwonenden tegen een zendmast die is gepland achter het politiebureau aan de Hertogsingel in Maastricht. De regio Zuid-Limburg krijgt achttien van die masten en is landelijk als proefgebied aangewezen voor het digitale netwerk. Dit wordt onderdeel van een communicatiesysteem in heel West-Europa. In Zuid-Limburg worden de masten nog dit jaar geplaatst. (anp)

Reageer op dit artikel