nieuws

Preventie legionella in regeling overheid vastgelegd

bouwbreed

den haag – De vorige ministerraad heeft nog op de valreep ingestemd met de omzetting van de tijdelijke regeling legionellapreventie in een Algemene Maatregel van Bestuur. De nieuwe regels in het besluit blijken ten opzichte van de tijdelijke regeling enigszins aangepast. Zo zijn eigenaren van collectieve leidingwaterinstallaties zonder douches vrijgesteld van de regeling.

Naar aanleiding van de uitbraak van legionella in 1999 in Bovenkarspel tijdens de West-Friese Flora, waaraan meer dan dertig mensen overleden, is de tijdelijke regeling legionellapreventie gemaakt. Op grond hiervan zijn eigenaren van collectieve leidingwaterinstallaties verplicht maatregelen te treffen ter voorkoming van gezondheidsrisico’s door legionellabacteriën. Begin dit jaar is de regeling op verzoek van de Tweede Kamer geëvalueerd. De resultaten van deze evaluatie en de ervaringen die sinds de inwerkingtreding van de tijdelijke regeling zijn opgedaan, hebben geleid tot een aanpassing van de regels in het besluit. Zo worden eigenaren van collectieve leidingwaterinstallaties, waar geen douches aanwezig zijn, vrijgesteld van de regeling. Dit geldt bijvoorbeeld voor eigenaren van cafés, restaurants, winkels en bedrijven met vier of minder werknemers. Volgens de tijdelijke regeling waren deze eigenaren nog wel verplicht om een beperkte risicoanalyse uit te voeren. De werkingsduur van de tijdelijke regeling eindigt op 15 oktober. Het besluit is voor spoedadvies naar de Raad van State gestuurd en wordt begin augustus openbaar gemaakt in de Staatscourant.

Reageer op dit artikel