nieuws

Overname Netwerk Bouw onderzocht na klacht Baas

bouwbreed

waddinxveen – TBI-dochter Baas Bedrijven heeft bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) protest aangetekend tegen de overname van KPN Netwerk Bouw door Koninklijke Volker Wessels Stevin (KVWS). Baas vreest door de acquisitie opdrachten van de telecomreus mis te lopen.

Een woordvoerder van Baas Bedrijven bevestigt dat bij de NMa een klacht is ingediend, maar wil er verder ‘niet via de krant’ over communiceren. KVWS lijfde KPN Netwerk Bouw onlangs in, waarmee 600 miljoen euro aan omzet en 2500 medewerkers aan het bedrijf werden toegevoegd. Bij de verkoop werd een werkgarantie van drie jaar afgegeven.Volgens vakbondsbestuurder G. Stomphorst betekent de overname dat andere bouwbedrijven naar opdrachten van KPN kunnen fluiten. ‘KVWS is de enige die nog werk krijgt, terwijl Netwerk Bouw vroeger met meerdere onderaannemers werkte’, aldus Stomphorst. De klacht bij de kartelpolitie komt op een moment dat installateur en kabellegger Baas bijna 10 procent van zijn arbeidsplaatsen schrapt. De TBI-dochter moet inkrimpen omdat telecombedrijven geen nieuwe netwerken meer laten bouwen. Van de 1200 medewerkers zijn 125 boventallig geworden. ‘Als de bedrijven in de telematicamarkt hun investeringen uitstellen, heeft dat natuurlijk effect op ons’, zegt hoofd personeel en organisatie van Baas, C. van Gerwen.

Druk

In andere markten, zoals infrastructuur en installatietechniek, merkt Baas bovendien dat de prijzen onder druk staan. ‘Dat betekent dat we efficiënter en effectiever moeten werken en de organisatie moeten aanpassen. Ook dat leidt helaas tot het verlies van arbeidsplaatsen. De grootste klap wordt echter veroorzaakt door de slechte situatie op de telecommarkt.’ Volgens Gerwen heeft Baas de schade lange tijd beperkt weten te houden door ‘met man en macht’ alternatieve opdrachten te verkrijgen. ‘Maar nu ontkomen we toch niet aan het schrappen van arbeidsplaatsen.’ Het aantal gedwongen ontslagen wordt beperkt tot tachtig door personeel over te plaatsen of om te scholen. FNV Bondgenoten is nog niet overtuigd van de noodzaak om fors in te grijpen bij Baas Bedrijven. Vakbondsbestuurder J. Meeder vindt dat Baas ‘zijn best moet doen’ om overtollige medewerkers te plaatsen binnen het TBI-concern. Mochten er toch mensen afvloeien, dan zet de vakbond in op een goed sociaal plan. Vakbond CNV Metaaltechniek wil vooral een schadevergoeding afspreken voor de getroffen werknemers. De beide vakbonden vrezen dat binnenkort meer kabelleggers en netwerkbouwers ontslagen zullen aankondigen. Eerder werden Meijsen en Bert van der Donk als slachtoffer van de telecomdip.

Reageer op dit artikel