nieuws

Ontslaggolf dreigt onder kabelleggers

bouwbreed Premium

den haag – Vakbonden CNV Metaaltechniek en FNV Bondgenoten verwachten een heuse ontslaggolf onder kabelleggers en netwerkbouwers. Ook vooraanstaande bedrijven ontkomen niet aan harde saneringen, concluderen de bonden op basis van ‘geluiden uit de markt’.

Deze week kondigde TBI-dochter Baas Bedrijven aan 125 van de 1200 arbeidsplaatsen te schrappen. Daarbij vallen naar alle waarschijnlijkheid tachtig gedwongen ontslagen. Eerder ging Meijsen Ondergrondse Infrastructuren, één van de grotere kabelleggers van Nederland, failliet en kwam het kleinere Bert van der Donk in moeilijkheden. In alle gevallen was de telecomsector de boosdoener. Door de slechte economische omstandigheden in die sector zijn investeringen afgeblazen of uitgesteld. ‘Wij horen van onze leden dat er bij meer bedrijven problemen zijn’, zegt vakbondsbestuurder G.Stomphorst van CNV Metaaltechniek. ‘Onderaannemers en zelfstandigen zonder personeel worden er nu als eerste uitgegooid, maar ook het vaste personeel is niet veilig. Wij verwachten dat er nog meer bedrijven zullen saneren of zelfs zullen omvallen.’ Daarbij gaat het volgens Stomphorst niet alleen om kleinere ondernemingen in de sector. Ook grotere, gerenommeerde bedrijven gaan gebukt onder de telecommalaise. De vakbonden maken zich extra zorgen omdat onder de kabelleggers veel laaggeschoolde mensen werken. ‘Probeer die maar eens aan het werk te krijgen.’

Moeilijk

Van den Berg Infrastructuren, onderdeel van bouwconcern BAM NBM, is volgens de bonden één van de grote spelers die het momenteel moeilijk heeft. Directeur B. Verstoep ontkent dat niet. ‘Maar,’ zegt hij resoluut, ‘dit jaar zijn er bij ons geen ontslagen te verwachten. We zitten in zwaar weer, maar dat geldt eigenlijk voor alle bedrijven in deze sector. Dat is al anderhalf jaar zo.’ Door zich niet alleen te richten op de telecomsector, weet Van den Berg Infrastructuren de schade beperkt te houden, aldus Verstoep. Zo houdt het bedrijf zich ook bezig met verkeerstechnologie en realiseert het infrastructurele voorzieningen voor energie- en watertransport en voor rioleringssytemen. ‘We hebben destijds een vooruitziende blik gehad. Daarom zijn we een zeer divers bedrijf.’ Een half jaar geleden typeerde Bolegbo-VOK, de vereniging van boor-, kabelleg-, en buizenlegbedrijven, de huidige marktomstandigheden als ‘zorgelijk’. Niettemin zouden de ondernemingen voldoende ‘vet op het bot’ hebben om de telecomdip te overleven. Volgens vakbondsbestuurder Stomphorst houdt de malaise echter langer stand dan verwacht. ‘Ze dachten het te kunnen overbruggen, maar het duurt nu te lang.’ Verwacht wordt dat de telecomsector pas in de tweede helft van volgend jaar weer uit het slop raakt.

Reageer op dit artikel