nieuws

Ongekend hoog verlies voor Ballast Nedam

bouwbreed

nieuwegein – De drastische sanering van Ballast Nedams buitenlandse activiteiten gaat zeker 100 miljoen euro kosten en betekent het einde van vierhonderd arbeidsplaatsen. Het concern zal daardoor het jaar afsluiten met een ongekend hoog verlies van 105 miljoen euro.

Dat heeft Ballast Nedam-topman R. Kottman vrijdag tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers bekendgemaakt. Het verlies over de eerste zes maanden is door de reorganisatielasten uitgekomen op 105 miljoen euro. Dat zal ook het verlies zijn aan het einde van het jaar. Kottman verwacht in de tweede helft van 2002 ‘break-even’ te draaien. Ballast Nedam boekte voor het laatst een dergelijk groot verlies in 1986, toen de de aannemer 100 miljoen euro in het rood schreef. Ballast Nedam gaat zich voortaan richten op de Nederlandse bouwmarkt en op het lucratieve baggeren, maakte het concern anderhalve week geleden al bekend. Voor prestigieuze, risicovolle buitenlandse projecten, zoals die tot voor kort veelvuldig werden aangenomen, is geen plaats meer. Het Verenigd Koninkrijk, de tweede thuismarkt van Ballast, wordt daarom verlaten; de divisie International wordt opgeheven. Een pijnlijk, maar noodzakelijk besluit, concludeerde Kottman. ‘We kunnen het ons niet langer permitteren om op grote schaal in het buitenland te blijven opereren als de risico zo groot blijven. Met deze maatregelen trap ik op de ziel van onze medewerkers die al jaren internationaal werken. Het ontroert mij ook als ik in het buitenland de Ballast Nedam-vlag zie wapperen, maar ondertussen verwoest het wel onze balans. Dat kunnen we ons niet veroorloven.’ Wanneer Ballast Nedam weer verwacht winst te maken, kon Kottman niet aangeven. Dit tot ongenoegen van beleggers. De koers van het aandeel sloot vrijdagmiddag 24 procent lager op 14,00 euro.

Beheerst

Kottman bleef ook vaag over wat er precies met de Britse activiteiten – in de eerste helft van 2002 goed voor een omzet van 249 miljoen euro – gebeurt. ‘We trekken ons beheerst terug’, hield Kottman zich op de vlakte. De bestuursvoorzitter wilde wel kwijt dat ook wordt nagedacht over verkoop van de Britse divisie, Ballast Plc genaamd. ‘Er hebben zich al kopers gemeld.’ Projecten in verre landen worden voortaan alleen nog in onderaanneming aangenomen. De kennis en ervaring van de divisie International wordt ondergebracht bij de bouwpoot van het bedrijf. Ondanks het historische verlies dat dit jaar onherroepelijk zal worden geboekt, denkt Kottman niet aan aftreden. Speculaties daaromtrent sprak de gewoonlijk zo beheerste bestuurder op felle toon tegen. ‘Of ik mijn conclusies trek? Jazeker, ik ga nog krachtiger aan de slag om dit bedrijf weer kerngezond te maken. Wie denkt dat ik wegloop als het even lastig wordt, heeft het mis.’

Reageer op dit artikel