nieuws

Nota’s van netbeheerders vertragen bouw

bouwbreed

den haag – De nota’s die netbeheerders naar gemeenten sturen voor de aanleg van infrastructuur voor gas en elektriciteit zorgen voor vertragingen in de bouw. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vraagt het ministerie van Economische Zaken om bemiddeling, omdat het overleg met de netbeheerders in een impasse is geraakt.

De netbeheerders sturen sinds de aangepaste Elektriciteitswet de rekening voor de aanleg van het elektriciteits- en gasnet door naar de gemeenten. Vaak komen deze onaangekondigd binnen. De nota’s variëren van 2500 euro als bijdrage voor een gasontsluiting van een woonwijk met zestien huizen in Drechterland tot een offerte voor een ringleiding voor een bedrijvenpark in Heerenveen van één miljoen euro. Gemeenten moeten van de netbeheerders meebetalen, terwijl ze niet mogen delen in de opbrengsten. De VNG krijgt dergelijke berichten uit het hele land en pleit voor een landelijke beleidslijn om vast te leggen wie wat betaalt. Het ministerie van Economische Zaken zou dat mee kunnen nemen bij de evaluatie van de Elektriciteitswet. VNG-beleidsmedewerker J. van Rijckevorsel:’Het lijkt me redelijk dat individuen meebetalen aan de aansluiting, bijvoorbeeld in het geval van een landhuis ver in het buitengebied of een bedrijf als eerste op een bedrijventerrein.’ Hij vergelijkt het probleem van de aanleg van het elektriciteitsnet met die van een weg. ‘De afschrijving duurt vijftien tot twintig jaar. Dan moet je kijken naar de hele periode en niet naar de eerste twee jaar. Ook bij de wegaanleg moet je de kosten voor de baten leggen.’ Hij vindt het daarom belangrijk om in de wet vast te leggen wanneer de individuele bewoner of eigenaar van een bedrijf de aansluitkosten betaalt en vanaf welke bezettingsgraad van het terrein of de woningbouwlocatie de netbeheerder betaalt.

Beleidslijn

De federatie van energiebedrijven EnergieNed bekijkt de situatie liever per project. ‘Een landelijke beleidslijn kan onhandig zijn en dat is in niemands voordeel. Het hangt ervan af of je in snel tempo alles kunt aanleggen’, aldus woordvoerder S. Marbus. EnergieNed wijt de problemen aan de Dienst uitvoering en toezicht energie (Dte). Die stelt de tarieven vast en daarin is weinig ruimte voor netbeheerders om de aanloopverliezen te dekken bij de aanleg van een mogelijk onrendabel net. Zij lopen daardoor veel risico. Daarom moeten gemeenten volgens de netbeheerders meebetalen. De lokale overheden aarzelen, omdat de netbeheerders de opbrengsten opstrijken. Marbus stelt dat de energiebedrijven best willen meedenken over een oplossing. ‘Een mogelijkheid is een andere manier van het verdisconteren van de prijs. Je zou de aanloopverliezen kunnen meenemen in de grondprijs bijvoorbeeld’, aldus de woordvoerder van EnergieNed.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels