nieuws

Noord-Zuidlijn niet in geldnood

bouwbreed

Noord-Zuidlijn niet in geldnood

AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam voorziet geen nieuwe financiële problemen voor de aanleg van de Noord-Zuidlijn. De kameruitspraak dat er geen euro extra van het Rijk mag komen, is gebaseerd op een misverstand, zegt verantwoordelijk wethouder Dales. Volgens hem is ten onrechte de indruk ontstaan dat het Rijk vele miljoenen extra verstrekt. Zo wil de minister vervroegd geld vrijmaken voor verbetering van de transfercapaciteit van het Centraal Station. Dat geld gaat naar Railinfrabeheer, niet naar de gemeente. Alleen het schrappen van een voorgenomen korting op het openbaar vervoer (20,5 miljoen euro) kan als een extra rijksbijdrage worden beschouwd. Maar deze toezegging is onomkeerbaar. ‘Het schrappen van de korting staat zwart op wit. De minister heeft geen voorbehoud gemaakt’, aldus de wethouder. Maar dan nog gaat het om geld van Amsterdam. Een al gedane reservering wordt overbodig. Dales gaat binnenkort de Kamer uitleggen hoe het echt in elkaar zit.

Reageer op dit artikel