nieuws

Nieuwe jasje voor Hof van Gelderland in Ede

bouwbreed Premium

EDE – Het nieuwe winkelcentrum Hof van Gelderland in Ede moet het oude complex snel doen vergeten. Begin zeventiger jaren werd het winkelcentrum gebouwd. Nu is het ‘missertje van Ede’ aan vervanging toe. Het jasje van het bouwwerk wordt binnenstebuiten gekeerd om meer allure te krijgen.

Ede is bezig met een grootschalige herinrichting van haar centrum. Pleinen en straten worden vernieuwd en er komen meer voorzieningen. De nieuwbouw van het winkelcentrum met een vloeroppervlak van 12.000 vierkante meter maakt onderdeel uit van dit plan. Boven de winkels komen drie woonlagen met appartementen. Ook wordt ruimte gecreëerd voor kantoren. Onder de naastgelegen Nieuwe Markt komt een ondergrondse parkeergarage bestaande uit twee lagen die direct aansluit op de woonblokken in het winkelcentrum. Het Hof van Gelderland is nu een winkelblok zonder veel allure. Het kent inpandige winkels met een smalle doorsteek. ‘Het is er vaak donker en trappen moeten het hoogteverschil camoufleren. Geen fraai aanzicht’, zegt M.M. Boersen, projectontwikkelaar van Maceka Vastgoed. Maceka is samen met ING Vastgoed eigenaar van het pand. Volgens de projectontwikkelaar is de naoorlogse snelle bouw er de oorzaak van dat het gebouw nu al weer aan vervanging toe is. ‘Destijds was het een modern gebouw, maar het is nu echt gedateerd.’ Architectenbureau Ellerman Lucas van Vugt is ingeschakeld om het ‘jasje van het complex om te draaien’. Het nieuwe ontwerp plaatst de winkelpuien aan de buitenzijde, liggend aan een nieuwe winkelstraat. Verschillende kleuren baksteen per pand moeten het complex een nieuwe, strakkere uitstraling geven. Het nieuwe winkelcomplex is zo ontwikkeld dat het aansluit op het oude centrum van Ede. Het Hof van Gelderland staat nu nog enigszins op afstand. Door het doortrekken van de winkelstraat uit het centrum naar de Nieuwe Markt wordt het één geheel. In de toekomst heeft het winkelende publiek daardoor direct uitzicht op de karakteristieke oude Edense kerktoren.

Parkeergarage

Na de bouw zorgt een intern distributiesysteem, waarvan de ingang aan de achterzijde van het pand wordt gemaakt, voor de aanlevering. Nu gebeurt dit nog vanaf de straat. De nieuwe parkeergarage onder de markt biedt plaats aan ruim 450 auto’s. Kosten voor de nieuwe Hof van Gelderland bedragen, inclusief de parkeergarage en het omleggen van wegen, ongeveer 45 miljoen euro. De sloopwerkzaamheden nemen ongeveer twee maanden in beslag, de bouw van het nieuwe pand start in november. Medio 2004 staat de oplevering gepland.

Reageer op dit artikel