nieuws

Ministerie weigert bouw haven Bergen

bouwbreed

Ministerie weigert bouw haven Bergen

DEN HAAG – De gemeente Bergen in Limburg mag van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat geen haven bouwen. De haven zal een waterpeilverhoging teweegbrengen, wat volgens de beleidslijn ‘Ruimte voor Rivier’ verboden is. De gemeente heeft tegen deze beslissing bezwaar gemaakt bij de Raad van State in Den Haag. Voor de bouw van de haven in Well zal 4000 kubieke meter in de Maas worden afgegraven. Volgens de gemeente Bergen zal het waterpeil daardoor juist dalen. Het ministerie ziet dit anders. Door de komst van de haven zullen er effecten optreden waardoor er plaatselijk een verhoging van het peil met 1 centimeter zal zijn. En dat is in strijd met de beleidslijn, die na de watersnoodrampen van 1993 en 1995 tot stand is gekomen. Eerder heeft het ministerie aan de gemeente Broekhuizen wel een vergunning gegeven voor de bouw van een haven. Het bezwaar van rechtsongelijkheid veegde het ministerie echter van tafel. Volgens haar is toen een fout gemaakt. Het is niet de bedoeling dat die fout herhaald wordt, vindt de provincie. De Raad van State doet binnen twee maanden uitspraak

Reageer op dit artikel