nieuws

Kamp past Vijfde nota aan volgens afspraak

bouwbreed Premium

den haag – Minister Kamp van Ruimte en Wonen gaat de Vijfde nota ruimtelijke ordening niet overdoen, maar wel snel aanpassen aan het strategisch akkoord. Hij maakt daarvoor gebruik van de expertise van zijn eigen staatssecretaris van milieu en duurzaamheid Van Geel. Ook collega Remkes staat hem bij met diens kennis over Volkshuisvesting.

De Vijfde nota gaat veranderen zoals afgesproken in het strategisch akkoord. Dat betekent minder rigide contouren en meer zeggenschap over de ruimtelijke inrichting bij gemeenten en provincies. ‘De Vijfde nota is geen politieke boodschap. Het is een werkstuk met een lange voorbereiding. In het regeerakkoord hebben we wat accentverschillen aangegeven en het gaat nu om het vertalen van de afspraken’ meent Kamp. De ervaring met volkshuisvesting, ruimte en milieu heeft hij opgedaan als wethouder van Borculo en bij het bestuur van de regio Achterhoek. Na acht jaar woordvoerderschap Justitie en Sociale Zaken in de Tweede Kamer is hij nu dus terug bij zijn oude werkterrein. De minister van VROM heeft nu ook volkshuisvesting in zijn pakket, dat in de vorige periode bij toenmalig staatssecretaris Remkes was ondergebracht. Twee dingen staan daarbij voorop. Het voorkomen van de trek vanuit de steden door vooral de middeninkomens. Kamp: ‘Ook zij moeten prettig wonen. Bovendien krijg je dan minder vervoer, vooral naar de steden en het is ook goed voor de stad. Het is van belang dat we in de stad een evenwichtige bevolking krijgen. Als we dat proces van uitstroom kunnen keren is dat goed.’ Ook wil hij dat plattelandsgemeenten de kans krijgen om voor de eigen bevolking genoeg huizen te bouwen. Nu kan het gebeuren dat bewoners gedwongen elders hun heil moeten zoeken, omdat de gemeenten geen woningen meer bij mogen bouwen.

Capabel

De nieuwe minister verheugt zich op de samenwerking met staatssecretaris Van Geel. ‘Het is altijd prettig samenwerken met een capabele bewindspersoon.’ De staatssecretaris, die naast milieu ook een coördinerende functie krijgt voor duurzaamheid, denkt dat het mooi samenwerken wordt. ‘We hebben goede afspraken gemaakt.’ Hij droeg al eens een instrumentenkoffer aan voor de ruimtelijke ordening. In hoeverre deze terugkeert in de Vijfde nota hangt grotendeels van de nieuwe minister af, maar Van Geel ziet daar wel kansen.’Ik kan mijn ei wel kwijt’, aldus de staatssecretaris, die in sommige gevallen de minister van VROM zal vervangen. In voorbereiding op zijn nieuwe functie heeft Kamp regelmatig contact gehad met Remkes en met de hoogste ambtenaar op het departement, secretaris-generaal M. Sint. Hij wilde oud-minister Pronk niet in de weg zitten en praatte derhalve pas bij de overdracht met hem. ‘Dat was een prettig gesprek van ongeveer een uur’, aldus de nieuwe bewindsman.

Reageer op dit artikel