nieuws

‘Heijmans stort echt niet in als ik weg ben’

bouwbreed Premium

rosmalen – ‘Als ik weer door mijn ziekte voor langere tijd moet afhaken, leg ik mijn functie neer’, zei Joop Janssen vorig jaar in gesprek met deze krant. Noodgedwongen en sneller dan verwacht heeft de onbetwiste leider van bouwbedrijf Heijmans die belofte moeten nakomen.

Artsen stelden drie weken geleden vast dat de topman andermaal medische behandeling nodig heeft. Janssen lijdt aan de ziekte van Kahler, een soort beenmergkanker die hem in 2000 al maanden aan de kant hield. Janssen onderging toen slopende chemokuren, maar herrees wonderwel. Dit keer heeft de ziekte minder hard toegeslagen, niettemin zal behandeling geruime tijd in beslag nemen. ‘Lichamelijk voel ik me goed, maar psychisch heb ik een flinke tik gekregen’, laat Janssen weten. De topman stopt per 1 september. ‘Dat is eerder dan ik had gehoopt’, aldus Janssen. ‘Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers had ik willen aankondigen tegen het einde van dit jaar te zullen vertrekken. In oktober word ik zestig. Binnen Heijmans is de afspraak dat op die leeftijd de bestuursvoorzitter stopt.’

Geschrokken

Het vervroegde afscheid van Janssen werd donderdagavond laat bekendgemaakt. Dat leidde tot een stroom van telefoontjes en e-mailtjes de volgende dag. ‘Van medewerkers en klanten’, zegt Janssens secretaresse Yolanda van den Berg. ‘Ze wensen Joop allemaal het beste.’ Voorzitter Hans de Visser van Heijmans’ ondernemingsraad zegt dat het personeel ‘flink geschrokken’ is van het nieuws dat Janssen weer behandeld moet worden. ‘Iedereen weet dat hij ziek is, maar toch. Zijn vertrek is hier het gesprek van de dag. Of Heijmans zonder Janssen kan? We zullen wel moeten. Maar zonde is het zeker. Janssen is een uitstekende voorzitter. Hij is eerlijk, rechtvaardig en menselijk. Vooral dat laatste is niet onbelangrijk.’ De Visser geeft toe dat Janssen in 1988 met de nodige scepsis werd ontvangen bij Heijmans. Wat moet een accountant, die eerder werkte bij de NMB Bank en autohandelaar Lathouwers, in hemelsnaam in de top van een bouwbedrijf, vroegen velen zich af. ‘Maar hij heeft zich snel bewezen’, vindt de OR-voorzitter. ‘Hij heeft aangetoond een goede leider te zijn.’

Kralen rijgen

De financiële wereld schrijft het succes van Heijmans in de voorbijgaande jaren vooral toe aan de immer optimistische Janssen. Zelf heeft de topman zijn bijdrage altijd gerelativeerd. ‘Heijmans stort echt niet in als ik weg ben. Een bedrijf draait niet om één man.’ Niettemin groeide de omzet onder zijn hoede van 500 miljoen euro naar 2,3 miljard. Vooral door het aankopen van bijna vijftig kleinere bedrijfjes in acht jaar, het zogenaamde kralen rijgen. Eind 2000 lijfde Heijmans IBC in, de grootste overname uit de geschiedenis van het Rosmalense concern. Dat leverde de derde plaats op op de ranglijst van Nederlandse bouwers op. Janssen zou tevreden kunnen zijn, maar is dat niet. Wie hem kent, weet dat hij zelf nog het meest baalt van zijn noodgedwongen vertrek. Vooral omdat hij er niet in is geslaagd nog voor zijn afscheid Heijmans de status van Europese bouwer te bezorgen. Vorige maand leek dat te lukken, maar de overname van het kernbedrijf van Phillipp Holzmann ketste op het laatste moment af. Eerder dit jaar moest Janssen toezien hoe HBG zijn avances afwees en daarmee de vurig wens van internationale expansie aan zijn neus voorbij zag gaan. ‘Ach’, relativeert zijn secretaresse Van den Berg nu. ‘Zijn gezondheid is veel belangrijker.’

Reageer op dit artikel