nieuws

‘GIW bij geschil consument beste keus’

bouwbreed

den haag – Het arbitrageloket voor consumenten is beter af bij het Garantie Instituut Woningbouw (GIW) en moet dus niet ondergebracht worden bij de Raad van Arbitrage. Dat vindt scheidend GIW-directeur H. Scholten. Deze dient met zijn opmerking het garantiefonds voor aannemers Woningborg van repliek.

Woningborg liet onlangs weten niets te zien in het Garantie Instituut Woningbouw als arbiter. Tijdens receptie voor hem donderdag verweet Scholten in zijn afscheidsrede de bouworganisaties ‘stroperigheid’ en verdedigde hij het GIW als een onafhankelijke organisatie die weldegelijk in staat is om te bemiddelen of als geschillenbeslechter op te treden. Voorzitter J. van Dijk van Woningborg plaatste hier vorige week vraagtekens bij. Hij omschreef het GIW als een organisatie ‘waar de sfeer wordt bepaald door politici en juristen’ waar de belangen van aannemers niet veilig waren. De discussie over deze zaak loopt sinds 1996. Destijds werd een convenant getekend waarin de komst van het arbitrageloket werd vastgelegd. Volgens de oorspronkelijke afspraken zou dit loket voor consumenten onder de Raad van Arbitrage geplaatst worden. Maar het convenant is met instemming van de aannemersfederatie AVBB begin dit jaar opengebroken om zo het nieuwe arbitrage-instituut bij het GIW onder te brengen. Aannemersorganisaties, waaronder Woningborg en het NVOB, waar Van Dijk van Woningborg vice-voorzitter is, verzetten zich hiertegen, waardoor de onderhandelingen in een impasse zijn beland.

Steun

Voorzitter P. Noordanus van het GIW, die tot zijn teleurstelling moest constateren dat Scholten zonder zijn afscheidscadeau – het arbitrageloket – met pensioen gaat, onderstreept de voordelen van het GIW. ‘Wanneer een kozijn niet goed is geplaatst, moet je naar de Raad van Arbitrage. Maar de procedure die daar gevolgd wordt en de kosten daarvan, staan niet in verhouding tot het geschil.’ Noordanus denkt dat het GIW zulke problemen veel efficiënter en goedkoper op kan lossen. Steun voor het GIW komt er inmiddels van verschillende kanten. En Scholten is niet te beroerd om dat bij zijn vertrek nog eens te onderstrepen. ‘SWK, Neprom en Bouwfonds hebben brieven gestuurd naar staatssecretaris Remkes waarin zij hun steun betuigen voor het GIW’, benadrukt hij de geïsoleerde positie van het NVOB en Woningborg. Niet dat de politicus nog overtuigd moest worden. De demissionair staatssecretaris van volkshuisvesting heeft zich al lang ten gunste van het GIW uitgesproken. De partijen mogen dan ver van elkaar verwijderd zijn, veel tijd gunnen zij zichzelf niet. Vrijwel alle betrokken organisaties vinden dat het probleem nog dit jaar opgelost moet worden. Maar Scholtens opvolger N. Dijkhuizen, die zich tijdens de receptie zo onzichtbaar mogelijk maakte, krijgt wat dat betreft alle vertrouwen van zijn voorganger.

Reageer op dit artikel