nieuws

Geen last meer van rokers met ‘smoking stations’

bouwbreed

naarden – Het Naardense bedrijf International Facilities Solutions is nog geen half jaar oud, maar de telefoon staat al roodgloeiend. Met de nieuwe, binnenkort in werking tredende tabakswet, maakt het bedrijf een vliegende start met de verkoop van ‘smoking stations’ van het Zweedse bedrijf Smoke Free Systems (SFS).

Het product is bedoeld om de rookproblemen op de werkplek op te lossen. A. van Dijk, directeur van het Naardense bedrijf, werd vorig jaar door het hoofd van het Zweedse concern benaderd met de vraag of zij interesse had om de smoking stations op de Nederlandse markt te brengen. Van Dijk dacht erover na, zei ja, kreeg de alleenvertegenwoordiging voor Nederland, richtte een bv op, en de handel loopt inmiddels als een trein. Het ‘rookstation’ is qua vorm te vergelijken met een bushokje met aan de zijkant een soort klerenkast. Eenmaal in de abri geeft een bewegingssensor aan het afzuigmechanisme het sein van zuiveren door. De sigarettenrook wordt als het ware gevangen in de actieve rookzone en gelijk via de ‘klerenkast’ afgevoerd waar de rook door diverse actieve filters wordt gezuiverd. Hiermee wordt verspreiding van de rook in het hokje voorkomen. De reinigende filters halen 99,5 procent van de organische gassen uit de tabaksrook weg, en bijna 100 procent van de MPPS (most penetrating particle size), oftewel rookdeeltjes. Van Dijk: ‘De gezuiverde lucht is zuiverder dan de normale omgevingslucht. Je krijgt dus eigenlijk een luchtzuiveraar op de koop toe.’ Bijkomend voordeel voor de niet-rokende collega’s op de werkplek: nicotineverslaafden stinken na een pafsessie in het rookhol niet een uur in de wind, de omgeving is behalve rookvrij, ook geurvrij. Rooklucht in kleding en haren, behoort met de units, die in elke willekeurige ruimte kunnen worden geplaatst, tot het verleden.

Stopcontact

Voor de aansluiting van de makkelijk verplaatsbare rookhokjes is slechts een stopcontact nodig. Een keer in de drie maanden wordt preventief onderhoud uitgevoerd. De cabines, variërend in grootte en model, zijn in verschillende houtsoorten en in aluminium leverbaar. De Smoking Square is met een capaciteit van zo’n twintig rokers de grootste onder de rokersopvang. Dit formaat is vooral geschikt voor theaters en congreszalen, waar meerdere mensen tegelijk tijdens pauzes een sigaret opsteken. Op leasebasis kost een rookhok gemiddeld zo’n 320 euro in de maand. Het geluidsniveau bedraagt ongeveer 40 decibel, de luchtcirculatie in de actieve rookzone draait tweeduizend keer per uur. Smoke Free Systems biedt verder een brandzekere en efficiënte methode voor het verwijderen van as en peuken. De rookhokjes kunnen worden uitgebreid met het gepatenteerde vuurvaste Ash-awaysysteem. Een container wordt in het tafeltje opgenomen, waarin smeulende peuken en as brandveilig verdwijnen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels