nieuws

Frisse dorpsheid

bouwbreed

Frisse dorpsheid

Drexhage Kingma Roorda Winkelruimte met bovenwoningen. Een vrijstaand gebouw naar ontwerp van Drexhage Kingma Roorda, het bureau van Klaas Kingma en Ruurd Roorda, twee architecten die hun loopbaan begonnen bij Rem Koolhaas’ OMA. Met de grootstedelijke hipheid die kleeft aan iedereen uit de Koolhaaskringen zijn zij nooit zo behept geweest. Met dit project tonen zij hun niet te onderschatten vaardigheid om in een dorpse omgeving iets te bouwen dat balanceert op de rand tussen gewoon en ongewoon.

Is dat moeilijk? Het is in elk geval totaal anders dan bouwen in de stad. Kingma en Roorda hebben zich subtiel weten te voegen naar de context van Ouddorp op Goeree-Overflakkee, een van de uiterste puntjes van de Nederlandse bible belt, zonder iets te maken wat lijkt op wat hier al staat. Het gebouw ligt aan de rand van het centrum, wat een groot woord is voor de vier straten rond de kerk die de spil vormt van het dorp. Ingeklemd tussen sporthal en supermarkt ligt dit vrijstaande gebouw, dat aan de achterzijde uit één laag bestaat en aan de voorzijde twee verdiepingen heeft. Een beetje vreemd ding, nietwaar? Het is een vervormde kruising tussen een boerenschuur en een winkelgalerij. Het bestaat uit drie schuren met verschillend geknikte daken tegen elkaar. Onder het overstek is een colonnade gemaakt. Daar liggen de winkelruimten aan. De entree van de woningen bevinden zich aan de zij- en achterkant, waar ook de expeditie-ingang van de winkelruimten is. Naast de entrees van de woningen zit een houten vlak, een abstracte versie van de schuifdeur van een schuur. Vergeleken met een gewone schuur is dit wel allemaal erg architectonisch verantwoord. Het is natuurlijk niet gemaakt door de dorpstimmerman, maar door architecten uit Rotterdam. Het gebouw is uitgevoerd in uitgesproken kleuren. De zij- en achtergevels zijn van antracietkleurige baksteen, de daken hebben zwarte pannen, de kozijnen zijn wit, net als de houten kolommen van de colonnade, de houten beplating van de voorgevel is geel gebeitst. Het grappige is dat voor één keer de huisstijl van de winkelketen het goed doet bij de architectuur. Het gele hout combineert heel goed met het rood op gele ondergrond van de drogisterij. Wordt Ouddorp nog eens een architectonisch Mekka? Dat valt te betwijfelen. Niets ten nadele van deze plek, maar in cultureel opzicht is het hier toch barre grond. Er staan geloof ik maar twee andere bijzondere gebouwen in dit dorp. Een halve eeuw terug heeft Gijsbert Friedhoff hier de vuurtoren gebouwd en in de jaren negentig van de vorige eeuw heeft Gunnar Daan er een bijzonder vakantiehuis gerealiseerd. Maar je kunt het ook optimistisch bekijken: met dit frisse gebouw van Drexhage Kingma Roorda is het percentage bijzondere architectuur ineens met vijftig procent toegenomen.

Reageer op dit artikel