nieuws

FC Groningen moet nog wachten op Euroborg

bouwbreed Premium

groningen – De projectontwikkelaars van het nieuwe Groningse voetbalstadion Euroborg, verenigd in G4, hebben hun definitieve besluit voor de nieuwbouw van het miljoenenproject wederom uitgesteld.

Aanvankelijk zou G4 vorige maand al definitief groen licht voor de Euroborg geven, maar dat werd uitgesteld omdat architect Wiel Arets er niet in slaagde noodzakelijke versoberingen aan te brengen. Twee weken later bestaat nog steeds verdeeldheid over de hoogte van de exploitatieprijzen en de mogelijke versoberingen in het bouwplan. De huurprijzen die de toekomstige exploitanten -zoals bioscoopketen Wolff en supermarktketen C1000- straks in de Euroborg moeten betalen, stuiten binnen G4 op verzet. Ook dreigen de kosten van het complex opnieuw hoger uit te vallen. De projectontwikkelaars bekijken nu welke versoberingen nog zijn aan te brengen. Eerder werd al voor enkele miljoenen euro’s in het plan geschrapt. Nieuwe versoberingen zijn noodzakelijk, omdat de lokale overheden niet bereid zijn nog meer geld in het noodlijdende FC Groningen te stoppen. Eerder kwamen zowel de gemeente als de provincie Groningen met fikse miljoenenbijdragen over de brug.

Sanering

De realisatie van de Euroborg houdt tegelijk een sanering van het noodlijdende FC Groningen in. Voorwaarde van de kant van de lokale overheden is dat de club weer financieel gezond wordt, met een schone lei kan beginnen en zichzelf helemaal bedruipt. Nieuwe financiële toezeggingen zijn daarom van die kant niet meer te verwachten. Overigens is nu al duidelijk dat de Euroborg niet meer vóór het begin van het voetbalseizoen 2003-2004 kan worden opgeleverd. Op z’n vroegst zal de realisatie in december 2003 een feit zijn. Pas vanaf dat moment kan FC Groningen haar eerste voetbalwedstrijd in het nieuwe thuishonk spelen.

Reageer op dit artikel