nieuws

Deventer: renovatie toren Lebuïnuskerk

bouwbreed Premium

Deventer: renovatie toren Lebuïnuskerk

deventer – De toren van de Lebuïnuskerk in Deventer wordt de komende jaren ingrijpend gerestaureerd. De gemeente werkt aan een plan voor de restauratie en overweegt reclame op de toren toe te staan, in navolging van de Zwolse Peperbus, om de financiering rond te krijgen. De Lebuïnuskerk is meer dan duizend jaar oud, maar is in de loop der tijd vaak veranderd. De toren stamt uit de late zestiende eeuw. Het bouwwerk vertoont gebreken aan de leibedekkingen en het natuursteen. Daarnaast is het voegwerk van de zandsteenonderdelen er slecht aan toe en zijn sommige elementen los gaan zitten door weersinvloeden. Houtwerk in de toren blijkt aangetast door houtworm en ander gedierte. Behalve de toren zelf, is ook restauratie van het klokkenspel noodzakelijk. De gemeente wil de 47 klokken van het carillon demonteren en terughangen naar zeventiende-eeuws voorbeeld. De betonnen klokkenstoel zal worden vervangen. Deventer werkt het restauratieplan uit in samenwerking met de Rijksdienst voor Monumentenzorg.

Reageer op dit artikel