nieuws

Dagelijks tussen het mannelijk schoon

bouwbreed

Dagelijks tussen het mannelijk schoon

Nooit in aanraking gekomen met een bouwvrouw? Lees dan verder over de bijeenkomsten ‘Leren van je collega-bouwvrouwen’ die Bouwradius Vrouwen in de bouw voor bouwvrouwen organiseerde. Zodat u komt te weten hoe vrouwen over de bouwsector denken en wat hun ervaringen zijn.

Zo’n veertig vrouwen kwamen op de bijeenkomsten af. Heel verschillende vrouwen. Verschillend in leeftijd, opleiding en functie. Van leerling-timmerkracht tot projectontwikkelaar. Van 21 tot 55 jaar. Vrouwen zonder ervaring in de bouw tot vrouwen met 25 jaar werkervaring. Zij komen uit alle hoeken van het land en zijn overwegend werkzaam in de B&U-sector. Eén vrouw vroeg zich af: ‘Ben ik de enige vrouwelijke uitvoerder in de wegenbouw?’ Aanleiding voor het organiseren van deze bijeen- komsten is een onderzoek onder bouwvrouwen. Zij geven hierin aan te willen doorgroeien, bijvoorbeeld van timmerkracht naar werkvoorbereider. Maar ze weten niet goed welke opleidingsmogelijkheden er zijn. Op de bijeenkomsten vertelden bouwvrouwen mét een loopbaan hun ervaringen en gaven tips aan de aanwezige vrouwen.

De vrouwen vinden het jammer dat het imago van de bouw zo slecht is, zij vinden de bouw een interessante sector om in te werken. Er zijn veel verschillende functies en loopbaanmogelijkheden en daarbij spreekt de mentaliteit in de bouw hen erg aan. Natuurlijk krijg je regelmatig opmerkingen. In de bouw zeggen ze de dingen recht voor zijn raap. De vrouwen menen dat als je echter een beetje bijdehand bent, dat geen probleem is. En als je niet zo gevat bent, kun je maar beter jezelf blijven. Lever gewoon goed werk, dan word je wel geaccepteerd. Een bouwvrouw vertelt dat ze als kind altijd aan het klussen was. Spelen met poppen? Dan maakte ze meubeltjes. Nu is ze uitvoerder. ‘Voor uitvoerder ben je geboren of niet, dat zit in je of niet’, is ze van mening: ‘Ik ben gemaakt voor grote projecten van honderd woningen of meer’. Een andere uitvoerder roept uit: ‘En wat is er mooier dan dagelijks tussen al het mannelijke schoon rond te lopen?’

Uiteraard zijn er ook minder leuke ervaringen. Een meisje liep bijvoorbeeld stage bij een bouwbedrijf en zij moest administratief werk doen, terwijl een jongen van dezelfde opleiding mee op pad mocht met de uitvoerder. Een vrouwelijke uitvoerder kreeg regelmatig brieven gericht aan ‘de heer’, want alle uitvoerders zijn toch mannen? Een vrouwelijke werkvoorbereider maakte een keer mee dat ze in de keet zat te werken en een chauffeur binnen kwam om spullen te lossen en zei: ‘Oh, er is hier niemand’. Een aantal vrouwen heeft vanuit hun eigen ervaringen tips voor de andere vrouwen. Een werkvoorbereider tipt: ‘Stel je eigen grenzen. Bijvoorbeeld als de projectleider de keet binnenkomt en van mij verwacht dat ik zijn koffie inschenk. Dan ben ik heel duidelijk!’ Een vrouw noemt als tip dat het zo belangrijk is voor je loopbaan om een keer een switch te maken naar een ander bedrijf. Zodat je ziet hoe het er daar aan toe gaat. En je kan vergelijken. Want de werkwijze en cultuur bij het ene of andere bedrijf kan heel verschillend zijn. Een tip die wordt gegeven is, ‘zie dat je als vrouw heel wat te brengen hebt in de mannenwereld die de bouw is’. Zo had zij een keer bij een afscheid van iemand op de bouwplaats iets georganiseerd. Dat was nog niet eerder gebeurd en werd heel positief ontvangen. Zoiets is goed voor de sfeer.

Sommige vrouwen maken slim gebruik van hun uitzonderingspositie. Zoals de timmervrouw die voor zichzelf is begonnen na haar opleiding. Ze zocht contact met een plaatselijke krant om publiciteit te krijgen voor haar startende klusbedrijf. Men was geïnteresseerd, plaatste een groot interview en de klanten meldden zich aan. Sommige vrouwen zijn erg creatief en praktisch in het oplossen van knelpunten. Zoals de vrouw die kleine kinderen heeft. Er staat gewoon een box bij haar op kantoor. En ze doet haar ‘moeilijke’ klussen op de twee dagen dat ze oppas heeft. Over het algemeen overheersen de positieve ervaringen. Opvallend is bijvoorbeeld het grote aantal vrouwen dat parttime werkt. In goed overleg met de werkgever zijn ze er toch in geslaagd om dat te regelen: ‘Zolang je maar flexibel blijft, valt daar best over te praten.’ Het is een groep zeer gemotiveerde meiden en vrouwen, die het erg leuk zouden vinden als meer vrouwen deze sector ontdekken. De vrouwen vinden goede voorlichting op scholen door bouwvrouwen zelf heel belangrijk, zodat meer meisjes ervoor kunnen kiezen. En voor de studentes bouwkunde waren de verhalen op deze bijeenkomsten erg stimulerend. Dus&insldr;.volgend jaar weer.

Reageer op dit artikel