nieuws

Buitensteedse winkels lopen slecht

bouwbreed

amsterdam – Grote winkelcomplexen in de groene weide slaan in Nederland slecht aan. De Factory Outlet Centers in Lelystad en Roermond kampten begin dit jaar nog met een leegstand van 18 procent. De winkelspecialisten van de Nederlandse Vereniging van Makelaars stellen vast dat zowel de kwaliteit van de goederen, als de omgeving waarin de winkels zich presenteren, achter blijven bij de verwachtingen.

Voorzitter J. Kwak van NVM Bedrijfs Onroerend Goed lopen de rillingen over de rug als hij de situatie in de Verenigde Staten beschouwt. ‘Niets is zo erg als de centra van de Amerikaanse steden. Iedereen gaat winkelen in grote, per auto goed te bereiken shoppingmalls. De stadscentra hebben hun attractiviteit verloren.’ De NVM signaleert dat in Nederland de winkels in oude stadskernen een bijzondere positie verworven hebben. Historie en eigen karakter werken op het kooplustige publiek als een magneet. ‘Boodschappen doen, wordt winkelen voor je plezier. Met goed en gedegen citymanagement kunnen de binnensteden hun aantrekkingskracht behouden.’ Nederland telt ruim 100.000 winkels. Op een vloeroppervlak van 21,7 miljoen vierkante meter worden circa duizend winkelformules in praktijk gebracht. Het aanbod steeg vorig jaar met 20 procent tot een miljoen vierkante meter. Voor het eerst sinds 1998 daalde de opname van aangeboden panden. 535.000 Meter winkelvloer ging in ander handen over. Voorzitter Kwak waarschuwt projectontwikkelaars de veranderingsgezindheid van het Nederlandse koperspubliek niet te overschatten. De Rotterdamse Koopgoot mocht zich rondom de eeuwwisseling Nederlandse duurste winkellocatie noemen. ‘Het nieuwtje is eraf. De diversiteit in de Beurstraverse valt tegen. Je ziet dezelfde winkels als elders. Dan vallen de mensen toch weer terug op hun oude koopgewoonten.’ Ook bij het concept van de Amsterdamse Arena plaatst Kwak vraagtekens. ‘Het is nog te vroeg om een oordeel te geven over themacentra als de Arena. Het valt me wel op dat ik altijd erg weinig mensen zie.’

Toplocaties

Verreweg de hoogste huurprijzen voor winkelpanden worden betaald in het centrum van Amsterdam. Het Spui kent een uitschieter van 2450 euro per vierkante meter. In de Kalverstraat gaan de meters voor 1800 euro per stuk van de hand. Buiten de hoofdstad zijn toplocaties de Spuistraat in Den Haag, de Elisabethstraat te Utrecht, de Hooge Steenstraat in Den Bosch en de Grote Straat in Maastricht, ieder voor zich goed voor 1135 euro per meter. De Rotterdamse Koopgoot neemt op de ranglijst van de NVM met 1089 euro per meter de tiende plaats in.

Reageer op dit artikel