nieuws

Britse verbazing over drastische stap Ballast

bouwbreed

londen – De Construction Confederation, de organisatie van Britse bouwwerkgevers, wil niet reageren op besluiten van individuele bouwbedrijven, maar uit de toon blijkt de verbazing over de aankondiging van Ballast Nedam zich terug te trekken van de Britse markt.

‘Onze voorzitter heeft zich afgelopen vrijdag nog juichend uitgelaten over de Britse bouwmarkt. We maken ons eerder zorgen dat het allemaal te goed gaat en zien liever dat het op een beheerste manier wat afkoelt. Zie onze reactie maar in dat kader,’ aldus woordvoerder K. Calder van de Construction Confederation. Ballast plc zelf noemt zich op de eigen website, die één en al positivisme uitstraalt, ‘een van de meest succesvolle en innovatieve bouwbedrijven in Groot-Brittannië’. In december werd nog een nieuwe algemeen directeur benoemd, P. Cooper. Daarbij werd benadrukt dat hij Ballast verder zal uitbouwen tot ‘een geïntegreerd bouw- en dienstenbedrijf’, dat projecten van de eerste streep op de tekening tot het eind van de levenscyclus onder zijn hoede kan nemen. Een dergelijke uitbouw naar beheer en dienstverlening brengt voor concurrenten als Balfour Betty, Amec of Amey juist positieve resultaten met zich mee. In recente informatie van de collega’s van HBG UK is ook geen spoor van twijfel te ontdekken. Vorige week deelde algemeen directeur B. May tegenover vakblad Construction News nog mee dat de winst in 2001 was toegenomen van 18,6 naar 22,2 miljoen euro. HBG draait momenteel een marge van 2 procent maar hoopt dat in 2005 op 3 procent uit te kunnen komen. Het beleid is erop gericht meer opdrachtgevers te vinden waarmee HBG UK voor langere tijd kan samenwerken. Ballast is echter niet de enige die struikelt over de onzekerheden van de Britse markt waar een steeds sterkere ‘claimcultuur’ heerst. T. Kelly, vertegenwoordiger voor de bouwbond GMB in Londen: ‘Ik weet precies waar ze het over hebben. Doordat iedereen voor alles met onderaannemers werkt, krijgt ook iedereen met claims te maken als er iets fout gaat. Van de hoofdaannemer tot zelfs de bouwvakker die de klus zelf doet. Dat probleem kennen we allemaal.’

Nachtmerrie

Vorig jaar oktober nog moest aannemer Laing zijn bouwdivisie verkopen voor zegge en schrijve 1 pond, nadat het door een reeks schadeclaims en schandalen in financiële problemen was geraakt. Laing moest alles bij elkaar 275 miljoen euro afschrijven op risicovolle projecten, waaronder 60 miljoen voor een sportstadion in Cardiff en noemde deze markt daarbij ‘een nachtmerrie’. Een teken aan de wand is ook Jarvis, een tot nu toe financieel goed draaiend bedrijf dat sterk is in onderhoud van spoorwegen. Jarvis dreigt in ernstige problemen te komen nu het de schuld kan krijgen van een recente spoorramp bij Potters Bar in de buurt van Londen.

Reageer op dit artikel