nieuws

Bouwmachinefabrikant JCB ziet winst in 2001 halveren

bouwbreed

rocester – JCB, de grootste fabrikant van bouwmachines in Groot-Brittannië, heeft de winst vorig jaar vrijwel zien halveren tot ruim 31 miljard euro.

Het bedrijf heeft al enkele jaren last van de hoge koers van het pond tegenover de euro, een situatie die pas de laatste weken is veranderd. De verkopen gingen in 2001 omlaag met 9 procent naar 1,25 miljard euro. Algemeen directeur J. Patterson is echter optimistisch voor de nabije toekomst. ‘Wij blijven fors investeren zodat we klaar zijn zodra de markt de opgaande lijn weer te pakken heeft.’ Dit jaar besteedt JCB ongeveer 200 miljoen euro aan de ontwikkeling van zeker veertien nieuwe machines. Het bedrijf is onlangs op de markt gekomen met een minigraafmachine die minder dan 1000 kilo weegt en volgens JCB zelf de kleinste ter wereld is. In 2001 verkocht JCB 70 procent van de bekende felgele machines in het buitenland, waarbij vooral de VS een grote afnemer is. JCB heeft een aantal fabrieken in Groot-Brittannië zelf, waar 3500 van de 4000 mensen werken, en produceert verder in India, de VS en Brazilië. JCB is, in tegenstelling tot concurrenten als Caterpillar of Volvo, nog altijd in privé-bezit en niet aan de aandelenbeurs genoteerd.

Reageer op dit artikel